ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία στην Εύβοια – Αποστολή Newsbomb.gr: Μας έκαψαν και τώρα πλημμυρίζουμε, τρέμουμε νέα βροχή

Κακοκαιρία Εύβοια
Απελπισμένοι οι κάτοικοι της Εύβοιας από την καταστροφή των τελευταίων ωρώ
Ευδοκία Μύτιλη/Newsbomb.gr

Απελπισμένοι οι κάτοικοι της Εύβοιας από την καταστροφή των τελευταίων ωρών – Μεγάλη η ανησυχία τους για το νέο κύμα κακοκαιρίας – Τι καταγγέλλουν στο Newsbomb.gr για τα αντιπλημμυρικά έργα

Αποστολή στη Βόρεια Εύβοια: Ευδοκία Μύτιλη

Μάχη με τις λάσπες που κατέβηκαν από τα καμένα βουνά δίνουν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας που σαρώθηκαν από την κακοκαιρία ενώ παράλληλα μεγαλώνει η ανησυχία τους για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει από την Πέμπτη οπότε και οι μετεωρολόγοι μιλούν για νέο κύμα βροχών και καταιγίδων που θα θυμίσουν τον «Ιανό».

Το νερό έχει μπει μέσα σε σπίτια καταστρέφοντας ολόκληρα νοικοκυριά, οι λάσπες έχουν καλύψει κάθε επιφάνεια, τα φερτά υλικά έφτασαν μέχρι τις παραλίες και οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μάταια περιμένουν αντιπλημμυρικά έργα για να τους προστατεύσουν.

«Έγινε μεγάλη ζημιά. Αν δεν υπήρχε φωτιά δεν θα υπήρχε αυτό. Μας έκαψαν και τώρα πλημμυρίζουμε. Αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, μόνο αντιδιαβρωτικά. Έχουν τα κανάλια αλλά τι να προλάβει ο δήμαρχος, το νερό δεν κρατιέται» λέει κάτοικος της περιοχής στο Newsbomb.gr και προσθέτει με έκδηλη την ανησυχία της: «Κάθε φορά που θα βρέχει τρέμουμε πάλι, δεν ξέρουμε τι καταστροφές θα φέρει αυτή τη φορά».

«Μας κατέστρεψαν, αφού μας έκαψαν έγινε αυτό. Όλα τα ηλεκτρικά έχουν καταστραφεί» λένε στο Newsbomb.gr ιδιοκτήτες σπιτιών που μετρούν τις πληγές τους. «Πρόκειται για πολύ μεγάλη καταστροφή, αυτοί που έμεναν εδώ το έλεγαν και το περίμεναν. Παρασκευή και Σάββατο θα είναι χειρότερα τα πράγματα» προσθέτουν ανησυχώντας για το τι θα φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Όπως λένε «φοβόμαστε τα χειρότερα, θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Δείτε τις εικόνες καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια

Το καλοκαίρι, ο επίγειος παράδεισος της Βόρειας Εύβοιας παραδόθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στις φλόγες. Δυο μήνες μετά ακριβώς, οι κάτοικοι της Αγίας Άννας, του Αχλαδιού, του Ψαροπουλίου και δεκάδων άλλων χωριών γνώρισαν ξανά το «σκληρό» πρόσωπο της φύσης. Οι ώρες τρόμου που έζησαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά», η οποία έπνιξε τα πάντα στη λάσπη και τα φερτά υλικά, είναι παρόμοιες με εκείνες του καλοκαιριού.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr και η απεσταλμένη του στη Βόρεια Εύβοια, Ευδοκία Μύτιλη, από την Αγία Άννα, η οποία σχεδόν θάφτηκε στις λάσπες...

Τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα έφεραν την καταστροφή σε δεκάδες καλλιέργειες, με την οικονομική ζημιά να είναι πλέον ανυπολόγιστη αν προσθέσουμε σε αυτή και τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι, όπου χιλιάδες ρητινοπαραγωγοί είδαν τους κόπους τους να γίνονται κυριολεκτικά στάχτη.

Οργή και θυμός από τους κατοίκους

Όπως είναι απολύτως λογικό οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια νιώθουν θυμό, απόγνωση και ένα τεράστιο «γιατί» στα χείλη τους. Γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, έργα που γνώριζαν άπαντες οι αρμόδιοι, ό,τι πρέπει να γίνουν άμεσα μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου δεν ξεκίνησαν καν...

Στο δρόμο από Αχλάδι προς Αγία Άννα σε αρκετά σημεία δεν περνάνε αυτοκίνητα λόγω των κατολισθήσεων ενώ οι κάτοικοι ανέλαβαν με δικά τους μέσα να απομακρύνουν τους τόνους λάσπης από επιχειρήσεις και σπιτια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προ των πυλών νέα ισχυρή κακοκαιρία - «Ίσως προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα»

Δολοφονία στον Εύοσμο: Η μητέρα μου με έβαλε να πω ότι με κακοποιούσε σεξουαλικά

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)