ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο «άρχοντας της κουζίνας του Αιγαίου»

Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο «άρχοντας της κουζίνας του Αιγαίου»

Έφυγε από τη ζωή ο σεφ Γιώργος Χατζηγιαννάκης.

Σε ηλικία 75 ετών, έφυγε από την ζωή ο «μαέστρος της κουζίνας του Αιγαίου» Γιώργος Χατζηγιαννάκης. Ο θρύλος της ελληνικής γαστρονομίας και δημιουργός του θρυλικού εστιατορίου Selene στην καλντέρα της Σαντορίνης, έπασχε από λευχαιμία δίνοντας μία μεγάλη μάχη, τον τελευταίο χρόνο.

Ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στον κόσμο της γεύσης το 1978 και με τη στάση του επηρέασε την ελληνική κουζίνα, προώθησε την τοπική γαστρονομία και σύστησε τα κυκλαδίτικα πιάτα στους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, κάνοντάς τα γνωστά ανά την υφήλιο.

«Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω στο σπίτι και ειδικά σε μεγάλα τραπεζώματα με φίλους, έτσι η μετάβαση από ερασιτέχνης σε επαγγελματία εστιάτορα, δεν μου φάνηκε δύσκολη» είχε εκμυστηρευτεί ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης στο Greek Gastronomy Guide.

«Το φαγητό θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, ανακαλύψαμε με την πρώτη χρονιά ότι οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν ξένοι, αδιάφοροι για μια διεθνή κουζίνα. Τότε έπεσε σαν ιδέα η τοπικότητα του φαγητού, ώστε προκαλώντας το ενδιαφέρον τους να το συνδέσουμε με το τοπίο, τον χώρο, την ιστορία της Σαντορίνης, να γίνει εμπειρία, έτσι το εστιατόριο έγινε θεματικό. Δεν ήταν εύκολο τότε, έπρεπε να πεισθούν οι μάγειροι, να εκπαιδευτούν οι σερβιτόροι, να το δεχθούν οι έλληνες πελάτες.

Για να το πετύχουμε αυτό, η λύση ήταν η συνεργασία με τους αγρότες, τους οινοποιούς, τις νοικοκυρές, τους ανθρώπους του νησιού που μεγάλωσαν με αυτή τη γαστρονομία, τους δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους. Ανακαλύψαμε πληθώρα συνταγών παραδοσιακών που έπρεπε να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν προσιτές στην πελατεία μας με νέες τεχνικές, να αρχίσει μια εξέλιξη της ελληνικής και τοπικής κουζίνας» είχε εξηγήσει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μιλώντας στον Γιώργο Πίττα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προ των πυλών νέα ισχυρή κακοκαιρία - «Ίσως προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα»

Δολοφονία στον Εύοσμο: Η μητέρα μου με έβαλε να πω ότι με κακοποιούσε σεξουαλικά

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)