ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία από το «κοκτέιλ» Βόρεια Ελλάδα, εμβολιασμοί και γρίπη

Κορονοϊός Βορεια Ελλάδα
H κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών και την ταυτόχρονη παρουσία της γρίπης δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό
INTIME

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να παραμένει σε σταθερά επίπεδα, η κατάσταση, ωστόσο, στη βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών και την ταυτόχρονη παρουσία της γρίπης δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό

Σε μια περίοδο που κρύβει πολλές «λακούβες» μπαίνει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς η αλλαγή του καιρού που δυσκολεύει την παρουσία σε ανοιχτούς χώρους, η χαμηλή κίνηση των εμβολιασμών εδώ και αρκετό διάστημα, η «κόκκινη» Βόρεια Ελλάδα και η ταυτόχρονη παρουσία της γρίπης προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Σε μια πρώτη κίνηση διαχείρισης των παραγόντων αυτών το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη νέα φάση του προγράμματος «Ελευθερία» με εμβολιασμούς «πόρτα-πόρτα» σε απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Ελλάδας, σε περιοχές, δηλαδή, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 50% - και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό.

Συνολικά οι κινητές μονάδες θα επισκεφθούν 48 χωρία σε επτά περιοχές της Βόρεια Ελλάδας αρχής γενομένης από σήμερα, Τρίτη, όπου θα επισκεφθούν χωριά σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης για να ακολουθήσουν την Τετάρτη επισκέψεις σε χωριά σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Σημειώνεται ότι και στις επτά περιοχές που θα διεξαχθεί η ειδική αυτή επιχείρηση τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι κάτω από το 50% και κυμαίνεται από 41,7% πλήρως εμβολιασμένοι στο Κιλκίς έως 47,7% στη Φλώρινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναμένεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη και ο Στέλιος Πέτσας, για να συμμετάσχει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις και με δημάρχους για το θέμα του εμβολιασμού, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τις Σέρρες στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στη βόρεια Ελλάδα, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ο προβληματισμός για τη γρίπη

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για την ταυτόχρονη παρουσία φέτος της γρίπης και του κορονοϊού η οποία αποφεύχθηκε το 2020 λόγω των lockdown και των περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας και της απουσίας του εμβολίου. Ήδη μοντέλο που ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης φέτος λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους όπως η χρήση μάσκας ή τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορονοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα

Στην Ελλάδα η συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και όπως έχει εξηγήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου φέτος τα εμβόλια κατά της γρίπης τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα, με αδενοποιημένο ιό.

«Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δύο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται. Από τη δική μου πλευρά, θέλω να δώσω το μήνυμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται, εντωμεταξύ, η άσκηση για αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότεροι από 12.420.000 εμβολιασμοί με περισσότερους από 6.500.000 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Covid 19: Ιατρική, Φιλοσοφική και Οικονομική διάσταση μιας Πανδημίας», προέβλεψε ότι αναμένεται έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με πολλούς μη εμβολιασμένους πολίτες. Όπως εξήγησε όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους θανάτους.

Αναφερόμενος, τέλος, στη διστακτικότητα για το εμβόλιο κατά της covid-19, τάχθηκε υπέρ των κινήτρων προκειμένου να πειστούν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν. «Όσο περισσότερο διστακτικός είναι κάποιος, τόσο περισσότερο θα πρέπει να του δώσεις κίνητρα για να εμβολιαστεί» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως «όσο περισσότερο εμβολιασμένος είναι ο πληθυσμός, στο 70% με 75%, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Bullying σε βάρος 13χρονου: «Δώσε μας λεφτά, γιατί αλλιώς θα σκοτώσουμε τη μάνα σου»

Καιρός: Με καταιγίδες και χαλάζι η Τρίτη - Έρχεται νέο σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας

Αγνώριστος ο Τομ Κρουζ σε αγώνα μπέιζμπολ – Χαμός στο twitter