ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στην Εύβοια: Σύσκεψη για το χτύπημα του «Μπάλλου» - Σε ετοιμότητα και η 7η ΕΜΑΚ

Προβλήματα προκάλεσε στην Εύβοια η κακοκαιρία
Σε ετοιμότητα για το πέρασμα του Μπάλλου η Βόρεια Εύβοια
Newsbomb.gr / Ευδοκία Μύτιλη

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ξεκίνησε η επέλασή του στην Εύβοια. Πλημμυρικά φαινόμενα στα νότια του νομού. Σύσκεψη παρουσία Τριαντόπουλου και Παπαγεωργίου στην Αγία Άννα. Ετοιμότητα πυροσβεστικής και 7ης ΕΜΑΚ για τις πυρόπληκτες περιοχές. Το Newsbomb.gr είναι στην καρδιά των γεγονότων και μεταδίδει.

Αποστολή στην Εύβοια, Ευδοκία Μύτιλη

Από το απόγευμα της Πέμπτης (14.10) ξεκίνησε να «χτυπά» την πολύπαθη Εύβοια η κακοκαιρία «Μπάλλος». Η βροχόπτωση άρχισε και προκάλεσε τα πρώτα προβλήματα στα νότια του νησιού, με υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα και διακοπή της κυκλοφορίας από τους Τσακαίους προς τα Νέα Στύρα. Στη Βόρεια Εύβοια, ωστόσο, η αγωνία είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς η περιοχή είναι «ανοχύρωτη» από πλευράς του δάσους και της φυσικής προστασίας που αυτό θα παρείχε, αν δεν είχε αφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Στο δημαρχείο της Αγίας Άννας βρίσκεται ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Κελαϊδίτης. Στο σημείο έφτασε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Επίσης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έδωσε το «παρών» και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια, αναχώρησε για την Αττική όπου μαίνονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία.

«Σήμερα από το μεσημέρι είμαστε στη Βόρεια Εύβοια, μαζί με τον κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος αναχώρησε για την Αττική. Στη διάρκεια της σύσκεψης με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αρμόδιους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση συζητήθηκε η ετοιμότητα. Υπάρχουν 50 κλιμάκια της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για να δράσουν όπου είναι αναγκαίο», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος και πρόσθεσε:

«Έχουμε μια γόνιμη συνεργασία με τον δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και με τον δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού. Έχουμε συζητήσει όλα τα μέτρα πρόληψης, παρακολουθούμε τα φαινόμενα και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες και ώρες».

«Έχει ξεκινήσει η βροχόπτωση, περιμέναμε τα φαινόμενα. Θα γίνει σύσκεψη στο δημαρχείο Αγίας Άννας, θα δούμε πως θα πάνε τα φαινόμενα είναι ετοιμοπόλεμη και η 7η ΕΜΑΚ εδώ στην Αγία Άννα και όπου χρειαστεί θα επέμβουμε. Ξέρουμε ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο το πρωί, κλιμακωτής έντασης. Έχουμε κάνει ετοιμασίες, έχουν μετακινηθεί αρκετοί άνθρωποι προληπτικά. Τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα και αύριο. Υπάρχει συνεννόηση, έχει δεσμευτεί και ένα ξενοδοχείο στην περιοχή και ότι χρειαστεί παραπάνω θα το κάνουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Βρισκόμαστε στη Βόρεια Εύβοια, στην περιοχή της Αγίας Άννας, περιμένουμε τον κ. Τριαντόπουλο και τον κ. Παπαγεωργίου. Έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στη Νότια Εύβοια, στα Νέα Στύρα όπου υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Τσακαίων - Νέων Στύρων. Ποταμός υπερχείλισε και προκάλεσε πλημμύρες σε οκτώ κατοικίες. Είμαστε στο ξεκίνημα και θα έχουμε δυο δύσκολα 24ωρα για όλο τον νομό της Εύβοιας», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Κελαϊδίτης.

«Μέσα από τα συντονιστικά της Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί αυξημένες δυνάμεις σε όλο τον νομό, έχουν γίνει καθαρισμοί στα ρέματα στην πεδινή κοίτη. Τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς είμαστε αθωράκιστοι από την πλευρά του δάσους. Πρέπει οι πολίτες να αποφύγουν τα δύσκολα σημεία και σε περίπτωση πλημμύρας να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για να περάσει ο κίνδυνος», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ετοιμότητα για ενδεχόμενη ανάγκη απομάκρυνσης πολιτών, απάντησε: «Υπάρχουν συστάσεις σε περιοχές που είχαν πλημμυρικά συμβάντα για να απομακρυνθούν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικιας και με προβλήματα κίνησης και να είναι σε ασφαλή σημεία. Είμαστε έτοιμοι σαν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να προσφέρουμε μετακίνηση και στέγη για όσο χρειαστεί».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, το πιο ισχυρό χτύπημα της κακοκαιρίας στην πολύπαθη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, αναμένεται τα μεσάνυχτα, με τον μηχανισμό να είναι σε επιφυλακή και εγρήγορση έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε από νωρίς στην Εύβοια με τους κατοίκους να είναι ανάστατοι καθώς οι πυρκαγιές του καλοκαιριού έχουν αφήσει την περιοχή ανοχύρωτη.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια.

Επί ποδός βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου και της Πυροσβεστικής στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ στην περιοχή Αχλάδι ανθρωποι της Περιφέρειας συνεχίζουν τις εργασίες τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Κέρκυρα: Επιχείρηση Super Puma για απεγκλωβισμούς - Καταφθάνουν δυνάμεις ΕΜΑΚ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Βούλιαξε» όλη η Αττική – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα - Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Αθήνα