ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο Newsbomb.gr: Γιατί πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου του Johnson&Johnson

Λινού στο Newsbomb.gr: Γιατί πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου του Johnson&Johnson
Oι πολίτες θα μπορούν να κάνουν 2η δόση με Johnson&Johnson και με mRNA εμβόλια, αρχής γενομένης με το Pfizer.
ΙΝΤΙΜΕ

Για την προοπτική της επαναληπτικής δόσης όσων έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson&Johnson μίλησε στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού – Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την 2η δόση όσων έχουν κάνει Johnson&Johnson εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την χορήγηση της προηγούμενης δόσης.

«Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson όπως έχουν δείξει οι μελέτες, μεταξύ αυτών και η μελέτη του καθηγητή Τσιόδρα, υπάρχει μικρότερη προστασία σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Για τον λόγο αυτό προφανώς η κυβέρνηση, υπό τις συμβουλές των επιστημόνων θέλει να προλάβει να καλύψει όσους δεν έχουν πλήρη προστασία από τον κορονοϊό. Για τον λόγο αυτό η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνει σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δύο μήνες πριν».

Τα παραπάνω ανέφερε στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μετά την ανακοίνωση Θεμιστοκλέους ότι ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την 2η δόση όσων έχουν κάνει Johnson&Johnson εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την χορήγηση της προηγούμενης δόσης.

Επιπλέον η κα. Λινού σημείωσε ότι : «μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι αν ο εμβολιασμένος μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο έχει καλύτερη κάλυψη έναντι του κορονοϊού και των μεταλλάξεων όπως της “Δέλτα”».

Να θυμήσουμε ότι σύμφωνα με την μελέτη που παρουσίασε στις 20/10, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson&Johnson έχει ως εξής:

  • Η αποτελεσματικότητα του Johnson&Johnson έναντι θανάτου είναι η εξής: Johnson&Johnson: 72%
  • Για τους άνω των 60 η αποτελεσματικότητα του Johnson&Johnson είναι η εξής: 67%
  • Προστασία έναντι νοσηλείας σε ΜΕΘ από το εμβόλιο Johnson&Johnson: 90%
  • Προστασία έναντι νοσηλείας σε ΜΕΘ για τους κάτω των 60 με το εμβόλιο Johnson&Johnson: 90%

Τέλος, όπως έκανε γνωστο χθες ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους με μία δόση Johnson & Johnson και, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, αυτά τα άτομα θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson & Johnson ή mRNA εμβόλιο, αρχικά Pfizer - και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε και μια αλλαγή στο emvolio. gov.gr, όπου πλέον από 29 Οκτωβρίου, θα αναγράφεται δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο το είδος του εμβολίου που διενεργείται.

Πόσο αποτελεσματικό είναι κάθε εμβόλιο

Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αξιολογούμενα με συνολικά 10 παρουσίασε στις 20/10, ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για τη εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες και μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες. Μάλιστα, επισήμανε ότι αν είχαμε επιτύχει 95% εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση. «Έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους στη χώρα μας με τους εμβολιασμούς», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Η αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο έναντι θανάτου είναι η εξής:

  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 90%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 97%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 94%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson&Johnson: 72%

Για τους άνω των 60 η αποτελεσματικότητα ανά σκεύασμα είναι η εξής:

  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 90%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 97%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 94%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson&Johnson: 67%

Προστασία ανά εμβόλιο έναντι νοσηλείας σε ΜΕΘ ανά εμβόλιο:

  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 94%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 98%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 97%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson&Johnson: 90%

Προστασία ανά εμβόλιο έναντι νοσηλείας σε ΜΕΘ για τους κάτω των 60

  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer: 97%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Moderna: 99%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με AstraZeneca: 98%
  • Πλήρως εμβολιασμένοι με Johnson&Johnson: 90%

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό: Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια – Μήνυμα ετοιμότητα στον Ερντογάν

Επίθεση με βιτριόλι: Πέφτει η «αυλαία» της δίκης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης απόφασης

Ζεφύρι: Βίντεο – ντοκουμέντο με άσκοπους πυροβολισμούς σε αυλή σπιτιού