ΕΛΛΑΔΑ

Φώφη Γεννηματά: Στις 10 το λαϊκό προσκύνημα, στις 2 η κηδεία – Οι επικήδειοι και η πομπή στη Βουλή

Φώφη Γεννηματά
Το τελευταίο αντίο με τιμές εν ενεργεία υπουργού θα πουν στη Φώφη Γεννηματά συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και απλός κόσμος – Στις 10 η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Το τελευταίο αντίο με τιμές εν ενεργεία υπουργού θα πουν στην Φώφη Γεννηματά συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και απλός κόσμος – Στις 10 η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού αναμένεται να ταφεί σήμερα η Φώφη Γεννηματά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής που πέθανε τη Δευτέρα μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, οι συνεργάτες, οι φίλοι, τα ηγετικά στελέχη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και απλοί πολίτες πρόκειται να παραστούν στη εξόδιο ακολουθία για την Φώφη Γεννηματά, συνοδεύοντας την γενναία πολιτικό και φίλη στο τελευταίο της ταξίδι.

Η σορός της Φώφης Γεννηματά θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10 το πρωί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών από όπου στις 2 μετά το μεσημέρι θα μεταφερθεί στον μητροπολιτικό ναό προκειμένου να ψαλεί η εξόδιος ακολουθία. Όπως ανακοινώθηκε επικήδειους για την Φώφη Γεννηματά θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερινα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της Κ.Ε. Μανώλης Χριστοδουλάκης και από την οικογένεια ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος. Κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά οι επικήδειοι θα είναι, μάλιστα, σύντομοι.

Μετά την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας στην οποία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η πομπή με τη σορό της Φώφης Γεννηματά θα κινηθεί αρχικά προς τη Βουλή – καθώς αυτό ορίζει η διαδικασία της κηδείας με τιμές εν ενεργεία υπουργού – πριν να κατευθυνθεί στο Α΄ Νεκροταφείο.

Στην εξόδιο ακολουθία αναμένεται να παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και μέλη της κυβέρνησης, σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ καθώς και οι επικεφαλής των θεσμικών αρχών της χώρας.

Η Φώφη Γεννηματά θα ταφεί μαζί με τον πατέρα της

Η ταφή της Φώφης Γεννηματά θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο όπου ο δήμος Αθηναίων , όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, παραχώρησε τον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές το Χαμόγελο του Παιδιού και η Κιβωτός του Κόσμου ενώ ως απόδοση τιμής στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής σε όλα τα δημόσια κτίρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ το ίδιο συμβαίνει στις πρεσβείες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Φώφη Γεννηματά: Βαρύ το κλίμα στο Κίνημα Αλλαγής

Εκτός από την οικογένεια της, ο τελευταίος αποχαιρετισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολος και για ολόκληρο το Κίνημα Αλλαγής, ιδιαίτερα για τους στενούς της συνεργάτες, που τις τελευταίες ημέρες τριγυρίζουν βουβοί μέσα στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά είχε στον στενό της περίγυρο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Έμπειρους συμβούλους, που πλέον δεν αναζητούσαν ρόλο «πρωταγωνιστή» για τον εαυτό τους, αλλά ήθελαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν τη παράταξη να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο.

Παράλληλα, έδωσε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να βγουν στο προσκήνιο. Αλήθεια, πόσοι θα εμπιστεύονταν για εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος τους τον 32χρονο -τότε- Παύλο Χρηστίδη; Πόσοι θα πρότειναν για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ενός νεοσύστατου κόμματος ένα παιδί που δεν ήταν καν 30 ετών, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ποιος θα εμπιστεύονταν μία θέση-κλειδί, αυτή του γραμματέα Επικοινωνίας στον νέο και προερχόμενο από το «Ποτάμι», Παναγιώτη Βλάχο;

Εθνικό Πένθος για την Φώφη Γεννηματά

Για τη σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος σε ένδειξη τιμής για την Φώφη Γεννηματά και γι' αυτό δεν θα πραγματαποιηθεί η προγραμματισμένη μαθητική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει κηρύξει εθνικό πένθος στις εξής περιπτώσεις:

 • Τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
 • Τον Ιούνιο του 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος.
 • Τον Απρίλιο του 1998 κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
 • Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: η 14η Σεπτεμβρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους.
 • Θάνατος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ (11/9/2004): 3 ημέρες εθνικού πένθους.
 • Δυστύχημα της Helios το 2005: Η 16η Αυγούστου κηρύσσεται ημέρα δημόσιου πένθους.
 • Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.
 • Τον Ιανουάριο του 2008, κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.
 • 4 ημέρες δημόσιου πένθους μετά το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
 • Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα.
 • Τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο, με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
 • Τριήμερο εθνικό πένθος (6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου του 2021.
 • Εθνικό πένθος την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου του 2021 έπειτα από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό: Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια – Μήνυμα ετοιμότητα στον Ερντογάν

Επίθεση με βιτριόλι: Πέφτει η «αυλαία» της δίκης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης απόφασης

Μιμή Ντενίση: Η μεγάλη απώλεια της ζωής της και η πίκρα για την «τόση αδικία» σε βάρος της