ΕΛΛΑΔΑ

Φώφη Γεννηματά: Ένωσε τους Έλληνες στην κηδεία της - Όλοι οι πολιτικοί μαζί για τη γυναίκα - σύμβολο

Φώφη Γεννηματά: Ένωσε τους Έλληνες στην κηδεία της - Όλοι οι πολιτικοί μαζί για τη γυναίκα - σύμβολο
Απλοί πολίτες, αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ήταν εκεί, για τον ύστατο φόρο τιμής στην αδικοχαμένη σύζυγο, μητέρα και πολιτικό.
intime

Στην αγκαλιά της Αττικής γης αναπαύεται από το απόγευμα της Τετάρτης (27/10) η Φώφη Γεννηματά την οποία συνόδευσαν έως το Α' Νεκροταφείο πολύς κόσμος με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Αθάνατη» -  Ενώθηκε η Ελλάδα πάνω από το φέρετρό της - Όλοι οι πολιτικοί μαζί για τη γυναίκα - «σύμβολο»

Η νεκρική πομπή πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση στην Λ. Αμαλίας έμπροσθεν της Βουλής και του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αρκετός κόσμος έδωσε το ”παρών” και στο Α Νεκροταφείο.

Το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, η οποία παραδόθηκε στην οικογένειά της, και με τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά εναποτέθηκε εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, κάτω από παρατεταμένο χειροκρότημα και υπό τους πυροβολισμούς του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πραγματικά συγκλόνισε. Έφτασε στην Μητρόπολη υποβασταζόμενη και με πατερίτσα.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, Νίκος Δένδιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά προσήλθαν μαζί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, δύο πολιτικοί αντίπαλοι. Ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Γερουλάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατροϋγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και Άννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

Οι συγκλονιστικοί επικήδειοι των παιδιών της

Συγκλονιστικοί ήταν οι επικήδειοι της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ωστόσο εκεί που λύγισαν όλοι ήταν όταν τα παιδιά της Φώφης είπαν τα τελευταία λόγια στη μητέρα τους...

Η πλέον συγκλονιστική στιγμή ήταν η εκφώνηση του επικήδειου λόγου από τον 17χρονο γιο της Φώφης Γεννηματά, Γιώργο Γεννηματά – Τσούνη.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν και οι δυο κόρες της Φώφης Γεννηματά, με δάκρυα στα μάτια. «Ήσουν πάντα μαχήτρια», ανέφερε η κόρη της Κατερίνα. «Θυμάμαι τα τελευταία σου λόγια στο νοσοκομείο, που ήταν ‘1, 2, 3 πάμε», είπε μεταξύ άλλων η κόρη της, Αιμιλία.

Ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος Τσούνης - Γεννηματάς.Λευτέρης Παρτσάλης

«Αγαπημένη μου μητέρα, είμαστε όλοι εδώ. Οι άνθρωποι που λάτρευες. Όλες τις μάχες της έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής. Αντίκριζες τον κίνδυνο με χαμόγελο. Έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους.

Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, επικεντρώνοντας στις χαρές της ζωής. Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι θα πει αγάπη και συντροφικότητα. Ο δεσμός σου με τη θεία μας τη Μαίρη, είναι παράδειγμα αδερφικής αγάπης. Η ζωή σου θα είναι παράδειγμα για εμάς, όπως ήταν για εσένα η ζωή του παππού μας, Γιώργου Γεννηματά. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο.

Η οικογένεια για σένα ήταν όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να σε φιλήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς, με το χαμόγελο που σε σημάδεψε, πάνω από τα σύννεφα».

Η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννηματά, η 15χρονη Κατερίνα, στάθηκε στις τελευταίες στιγμές της μητέρας της στις οποίες φρόντιζε να δίνει θάρρος στην οικογένειά της. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή και θα είναι για πάντα η ηρωίδα των παιδιών της.

Κατερίνα Γεννηματά Τσούνη
Συγκινητικά λόγια από την κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα.Λευτέρης Παρτσάλης

«Έφυγες νικήτρια. Πάλεψες την αρρώστια μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν το έβαλες ποτέ κάτω. Ήσουν και θα ήσουν πάντα η ηρωίδα μας. Η μαμά μας. Μας χάρισες στιγμές με πολύ αγάπη και πολύ τρυφερότητα που θα μείνουν πάντα στη μνήμη μας.

Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι περήφανη για εσένα. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε, να μην τα παρατάμε και να ζούμε την κάθε στιγμή. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, η παρουσία σου, η ζεστή αγκαλιά σου και αυτή η ενέργεια που γέμιζε το σπίτι χαρά.

Πάντα όταν ήσουν κοντά μου ένιωθα ασφάλεια. Τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο μου είχες πει πόσο πολύ μας αγαπάς. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντα ζωντανή στις καρδιές μας. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, θα σε αγαπάμε πολύ και πάντα».

Η Αιμιλία ΝτέκαΓεννηματά με εμφανή τη συγκίνηση, καθώς μετά βίας συγκράτησε δάκρυά της, αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια της μητέρας της και στο πώς έφυγε σαν αληθινή μαχήτρια και νικήτρια της ζωής. Τα μαθήματα ζωής που έδωσε στα παιδιά της, όπως ανέφερε η μεγάλη κόρη της εκλιπούσας, είναι αυτά που θα τα συντροφεύουν πάντα και θα τα ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αιμιλία Ντέκα - Γεννηματά
Με δακρυσμένα μάτια αποχαιρέτησε τη μητέρα της, Φώφη Γεννηματά, η 24χρονη Αιμιλία.Λευτέρης Παρτσάλης

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες '1, 2, 3 πάμε' και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγιζες, δεν ηττήθηκες.

Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου, σαν γυναίκα, σαν μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια. Ήξερες όσα ξέρει μόνο μια μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή και ασπίδα.

Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου. Το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους, είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ. Αλλά είναι και ο οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε»

Έφη Κακαράντζουλα: Καταδικάστηκε σε 15 έτη κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Φώφη Γεννηματά: Συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα οι επικήδειοι των παιδιών της - «Αντίο μαμά...»