ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Ζεσταίνουν τις μηχανές τους τα άρματα στη Θεσσαλονίκη - Στις 11:00 η παρέλαση

Άρματα μάχης στη Θεσσαλονίκη
Τα άρματα μάχης παρατεταγμένα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τη έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης
Intime News

28η Οκτωβρίου: Οι τελευταίες προετοιμασίες για την μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης - Έλαβαν θέση τα άρματα μάχης, έτοιμα να σκίσουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης τα F-16 και το θρυλικό Spitfire

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της εντυπωσιακής στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 11:00, με την οποία θα κορυφωθούν οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου. Ήδη τα 107 οχήματα του Στρατού και τα εντυπωσιακά άρματα μάχης έχουν λάβει τις θέσεις τους επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελευταίες προετοιμασίες.

Η παρέλαση, η οποία θα γίνει παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αναμένεται να ξεκινήσει με ένα ερπυστριοφόρο όχημα Μ113, που έχει πάνω την γαλανόλευκη για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η παρέλαση θα διαρκέσει μία ώρα και όσοι την παρακολουθήσουν θα πρέπει να φοράνε μάσκα. Νωρίτερα, στις 10:30, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ ' Σώματος Στρατού.

Παράλληλα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν και μαθητικές παρελάσεις μολονότι αρκετές είναι και οι περιοχές στις οποίες τελικά αποφασίστηκε η ακύρωσή τους λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου από τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων όσοι τυχόν επιχειρήσουν να αμαυρώσουν τους εορτασμούς ενώ παράλληλα έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για συστάσεις τήρησης των μέτρων όπως η χρήση της μάσκας για την οποία έκαναν σύσταση τα μέλη της επιτροπής των ειδικων του υπουργείου Υγείας προς όλους όσοι θα παρακολουθήσουν τα στρατιωτικά τμήματα ή τους μαθητές.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Astynomia-thessalonikh.jpg
Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. περιφρουρούν την διεξαγωγή της παρέλασηςthesstoday.gr

Σε ακτίνα δεκάδων μέτρων γύρω από την εξέδρα των επισήμων είχε δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη», ενώ από νωρίς το πρωί δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έστησαν τα κιγκλιδώματα για το κοινό.

Αστυνομικές κλούβες στους δρόμους της Θεσσαλονίκηςthesstoday.gr

Την περιφρούρηση της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν αναλάβει εκατοντάδες αστυνομικοί, οι οποίοι γύρω από το χώρο των επισήμων έχουν διαμορφώσει ζώνη ασφαλείας. Η διέλευση προς την εξέδρα επιτρέπεται μόνο σε όσους φέρουν επίσημη πρόσκληση ή ειδική διαπίστευση (για τους δημοσιογράφους).

28η Οκτωβρίου: Η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη τα άρματα μάχης που θα παρελάσουν μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τους άλλους επισήμους στις 11 το πρωί, έχουν ήδη πάρει θέση στη λεωφόρο Νίκης.

Λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης, η φετινή παρέλαση θα διαρκέσει 60 λεπτά και σε αυτήν θα συμμετέχουν μόνο τα στρατιωτικά τμήματα ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

Στα πλαίσια της στρατιωτικής παρέλασης στον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα πετάξουν τόσο το F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας με πιλότο τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή όσο και το ιστορικό μαχητικό Spitfire, που θα πετάξει μαζί με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο προγραμματισμός του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρίψεις αλεξιπτωτιστών και παράδοση της Ελληνικής Σημαίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Πού δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις

Οι αστυνομικοί θα είναι, επίσης, σε επιφυλακή για «αυτοσχέδιες» παρελάσεις σε περιοχές στις οποίες δεν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλώσεις λόγω της διασποράς του κορονοϊού ενώ θα υπάρχουν και αστυνομικές «ακτίνες» περιφρούρησης. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τυχόν «καλέσματα» που γίνονται μέσω διαδικτύου ενώ περιπολίες θα γίνονται και με drones.

Υπενθυμίζεται ότι μαθητικές παρελάσεις δεν θα γίνουν σε:

  • Κιλκίς
  • Καλάβρυτα
  • Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
  • Θεσσαλία
  • Ημαθία
  • Πιερία
  • Μέτσοβο

Στρατηγός Φλώρος: 365 ημέρες τον χρόνο λέμε «ΟΧΙ» σε όσους απειλούν την κυριαρχία μας

Η σημερινή επέτειος συγκινεί και εμπνέει με τα υψηλού συμβολισμού νοήματά της, διδάσκοντας με έναν μοναδικό τρόπο που νοηματοδοτεί το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον, στέλνοντας σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο παραλήπτη. Αυτό τόνισε στην ημερήσια διαταγή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Το ακατάβλητο πνεύμα του μετώπου που έφερε τότε στην πατρίδα τη νίκη εμπνέει, συγκινεί και κινητοποιεί τις ψυχικές δυνάμεις του έθνους μέχρι και σήμερα» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Εμπνέει», συνέχισε, «όμως ιδιαίτερα εμάς, τους σύγχρονους φρουρούς και φύλακες της πατρίδας, γεμίζοντάς μας με πείσμα και αταλάντευτη θέληση ώστε να συνεχίσουμε την εκτέλεση της αποστολής μας που δεν είναι άλλη από το να αντιτάσσουμε είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο το «ΟΧΙ» της εθνικής αξιοπρέπειας σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και έναντι οιασδήποτε απειλής ή πρόκλησης κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Επισήμανε, δε, ότι προορισμός μας «ως Έλληνες είναι να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να αναμετριόμαστε με την αλαζονεία, τον επεκτατισμό και το άδικο! Λιγότεροι πάντα στον αριθμό, μα γενναιότεροι, και αιώνιοι θεματοφύλακες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των ιδεωδών του δυτικού πολιτισμού».

«Οι αθάνατοι ήρωες του έπους του ‘40 θα μας θυμίζουν πάντοτε το πανάρχαιο πρόσταγμα του έθνους, που ιεραρχεί τις προτεραιότητές μας τοποθετώντας πάνω από όλους και από όλα την πατρίδα: "Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς"!» καταλήγει στην ημερήσια διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ιστορική πτήση του Spitfire

«Αυτό που θα δουν οι θεατές, είναι το δικό σας, ελληνικό Spitfire, να ηγείται της παρέλασης..!». Με τα λόγια αυτά, ο Βρετανός πιλότος Dan Griffith περιγράφει μια κορυφαία εναέρια διέλευση που αναμένεται να γοητεύσει σήμερα το κοινό της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το ανακατασκευασμένο μαχητικό Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας θα πετάξει σε σχηματισμό με ένα σύγχρονο μαχητικό F-16 της 335 Μοίρας "Τίγρης"- της παλαιότερης Μοίρας της ΠΑ που συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης. Τα δύο μαχητικά θα εκτελέσουν κοινή διέλευση στις εισαγωγικές στιγμές της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2021.

Ο πιλότος του χθες το μεσημέρι αφού είχε απογειωθεί από το Τατόι στις 12:30 «συνάντησε» πάνω από την χερσόνησο της Κασσάνδρας ένα ελληνικό F-16 της συγκεκριμένης Μοίρας. Στη συνέχεια το MJ755 πραγματοποίησε δοκιμαστική διέλευση με το τζετ "ντουέτο" να πετά δίπλα του σε σφιχτό σχηματισμό, όπως θα γίνει στην στρατιωτική παρέλαση 28ης Οκτωβρίου με τον Βρετανό πιλότο να δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως «η θέα από ψηλά της Θεσσαλονίκης είναι υπέροχη» με το «υπέροχο παραλιακό μέτωπο της πόλης» να είναι « εντυπωσιακό».

Ο κ.Griffith θα πετάξει το αναγεννημένο- μετά από την πρωτοβουλία του κ.Peter Livanos και του Ιδρύματος "ΙΚΑΡΟΣ"-, αεροσκάφος με την 68χρονη ιστορία για τελευταία μάλιστα φορά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, με την εκτέλεση solo πτήσεων , η επιπλέον εκπαίδευση των έμπειρων Ελλήνων χειριστών της ΠΑ. Μετά από ειδική εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Spitfire αυτοί είναι που θα πετούν πλέον με το ιστορικό μαχητικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Τα δάκρυα των φίλων της κόρης της - «Δεν ξέρω πώς θα αντέξει να το ξεπεράσει αυτό»

Πέραμα: Ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί - «Ευτυχώς δικαιώθηκαν» - Τι είπαν στις απολογίες τους

Θέλξη: Αυτός είναι ο λόγος που σταμάτησε το τραγούδι