ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργαντάς για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτή τη στιγμή δεν έχει ημερομηνία λήξης

Γεωργαντάς για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτή τη στιγμή δεν έχει ημερομηνία λήξης
INTIME

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε πως υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στην πλατφόρμα των εμβολιασμών.

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα, στην οποία προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ τόνισε κατηγορηματικά πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

«Περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, όπως είπε, μετά την αποστολή SMS το Σαββατοκύριακο, προγραμματίστηκαν 100.000 ραντεβού.

Όσον αφορά στα SMS που έχει ανακοινωθεί ότι θα αποστέλλονται στους μη εμβολιασμένους για να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι απαιτείται πρώτα σχετική νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια θα αποσταλούν σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. «Από τα 2,5 εκατ. πολίτες που είναι στην άυλη συνταγογράφηση, 400.000 δεν έχουν εμβολιαστεί», κατέληξε.

Πώς θα γίνεται ευκολότερα η αποθήκευση και ο έλεγχος σε κινητά και tablet

Την υπηρεσία Covid Free Gr Wallet έδωσε στην κυκλοφορία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Με την υπηρεσία αυτή οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τις βεβαιώσεις COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου) σε εφαρμογή wallet του κινητού ή του tablet τους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «πρόκειται για τα ίδια ακριβώς ψηφιακά εργαλεία με τα οποία οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι, καθώς τα αξιοποιούν με μια πληθώρα άλλων εγγράφων, όπως boarding pass και εισιτήρια θεαμάτων».

Η νέα εφαρμογή που είναι διαθέσιμη μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple και του Google Play Store, απλοποιεί σημαντικά την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών covid, διευκολύνοντας τους ελέγχους.

Η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή: για να αποθηκευτεί το έγγραφο στο wallet, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή, είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf. Αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet». Η αποθήκευση είναι δυνατή τόσο για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 όσο και για την εθνική Βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, για όσα άτομα ο πολίτης επιθυμεί, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την οικογένεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα: Ολοταχώς για νέο «μαύρο» ρεκόρ σήμερα - Τι λένε οι ειδικοί, από τι θα εξαρτηθεί

Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα