ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Νέα μέτρα: Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα υποχρεώνονται πλέον σε διενέργεια μοριακού ελέγχου για να μπουν σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Οι μαθητές και τα παιδιά, ωστόσο, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με χρήση self test.

Την ώρα που η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και ο κορονοϊός «καλπάζει», ανακοινώθηκαν δια στόματος υπουργού Υγείας οι νέες παρεμβάσεις για την ανάσχεση της πανδημίας. Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα έχουν ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και θα αφορούν κυρίως τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ για την παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται επίσης μοριακό τεστ ή rapid test.

Μοναδικές εξαιρέσεις τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι χώροι τέλεσης θρησκευτικής λατρείας.

Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, αφορά το τι θα ισχύει στις περιπτώσεις των μαθητών και των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι πλέον και οι μαθητές υποχρεώνονται στη διενέργεια δυο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων κάθε εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

Η βασική απορία, λοιπόν, τόσο των ίδιων των παιδιών όσο προφανώς και των γονέων, ήταν το αν αυτά τα self-tests τα οποία παρέχονται δωρεάν στα παιδιά επαρκούν για την είσοδό τους στα καταστήματα όπου θα ισχύουν τα νέα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr πώς το αρνητικό αποτέλεσμα του self-test επαρκεί έτσι ώστε να μπορεί ένας ανήλικος να εισέλθει σε κάποιο από τα παραπάνω καταστήματα ή υπηρεσία, αν είναι ανεμβολίαστος, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου όταν και θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ένα αντίστοιχο μπέρδεμα είχε προκύψει κι όταν είχε ανακοινωθεί η λειτουργία των αμιγών και μεικτών χώρων, με την κυβέρνηση να σπεύδει τότε να διευκρινίσει πως τα self-test γίνονταν αποδεκτά για την είσοδο των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών σε αυτούς, απαιτώντας rapid test για τα παιδιά 12 ετών και άνω.

Στην παρούσα φάση, η κατεύθυνση είναι να γίνονται αποδεκτά τα self-tests των μαθητών, ωστόσο, θα πρέπει να δημοσιευτεί και η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα έτσι ώστε να «κλειδώσει» η δυνατότητα των ανήλικων, που είναι μη εμβολιασμένοι, να μπαίνουν στους παραπάνω χώρους έχοντας υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μη εμβολιασμένους

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 21χρονος οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε τον ντελιβερά (vid)

Σε σοκ η οικογένεια της μαραθωνοδρόμου - Πριν δύο χρόνια πέθανε και το άλλο τους παιδί