ΕΛΛΑΔΑ

«Καλάβρυτα 1943»: Οργή της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος - «Έπρεπε να είχαν σεβαστεί την αλήθεια»

Ταινία «Καλάβρυτα 1943»
 Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις ενόψει της πρεμιέρας της την ερχόμενη Πέμπτη
Youtube

 Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις ενόψει της πρεμιέρας της την ερχόμενη Πέμπτη

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις για όλα όσα παρουσιάζονται στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» που αναμένεται στους κινηματογράφους την ερχόμενη Πέμπτη, με τον πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα για δικούς του σκοπούς. Το Ολοκαύτωμα δεν συνάδει με τη μυθοπλασία».

Αυτό που έχει προκαλέσει την οργή συγγενών του ολοκαυτώματος των Καλαβρυτων είναι η σκηνή που δείχνει έναν Αυστριακό Ναζί να ανοίγει την πόρτα του σχολείου στο οποίο οι Γερμανοί είχαν κλείσει μητέρα και μικρά παιδιά πριν να εκτελέσουν τους άνδρες της περιοχής σε ένα φονικό που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως εξηγεί ο Χαρίλαος Ερμείδης στον Ελεύθερο Τύπο οι μαρτυρίες για τον «Αυστριακό καλό ναζί» έχουν ειπωθεί κάποτε «όμως ακόμα και Αυστριακοί δημοσιογράφοι ή σκηνοθέτες που ήρθαν στα Καλάβρυτα στο παρελθόν και ήθελαν να γυρίσουν ταινίες ή να κάνουν ρεπορτάζ για τον υποτιθέμενο «Αυστριακό καλό Ναζί» υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτοι και να ζητήσουν συγγνώμη για την άγνοιά τους επί του θέματος όταν τους παραθέσαμε τα στοιχεία».

«Τους ανοίξαμε όλες τις πόρτες και αυτοί στη συνέχεια μας αγνόησαν. Δεν πήραν τη γνώμη μας για το πώς έχουν τα πράγματα. Θα έπρεπε να είχαν σεβαστεί την ιστορική αλήθεια» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και συμπληρώνει:

«περιμένουμε να δούμε την ταινία. Αν διαπιστώσουμε ότι θίγονται οι εκτελεσθέντες και οι απόγονοί τους, δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν υπάρχει άλλη οδός από τη νομική. Γυρίστε ό,τι ταινία θέλετε, πείτε ό,τι θέλετε αλλά μη διαφοροποιείτε τα ιστορικά στοιχεία. Αν κάποιος κάνει μυθοπλασία, είναι υποχρεωμένος να το διευκρινίζει».

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των παραγωγών της ταινίας, του σκηνοθέτη ή των συντελεστών της. Αυτό που μας πονάει είναι ότι δεν μπορείς να παρουσιάζεις αναληθή γεγονότα για να περάσεις άλλη γραμμή στα γεγονότα» καταλήγει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Ερμείδης για την ταινία «Καλάβρυτα 1943».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2021: Αυτές είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Ανατροπές στη φορολογική ενημερότητα από το 2022 – Τι αλλάζει

Εμβολιασμός: Ανοίγουν τα ραντεβού για την τρίτη δόση - Τι ισχύει, βήμα - βήμα η διαδικασία