ΕΛΛΑΔΑ

«Λαϊκό» Νοσοκομείο: Πέθανε διασωληνωμένος με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ

«Λαϊκό» Νοσοκομείο: Πέθανε διασωληνωμένος με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ

Τρία από τα νοσοκομεία που δέχονται τεράστια πίεση από την πανδημία του κορονοϊού είναι το Λαϊκό και τα νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας

Τεράστια είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της χώρας από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην Αττική, τη Μαγνησία και τη Λάρισα.

Ειδικότερα, ένα από τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα είναι το «Λαϊκό». Όπως μετέδωσε μάλιστα το Mega, ένας ασθενής με κορονοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό Νοσοκομείο πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας, χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αυτή τη στιγμή σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 40 άτομα, ενώ τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. Μάλιστα, στις κλινικές υπάρχουν 25 με 30 ράντσα.

Κραυγή αγωνίας από την Μαγνησία

Υπό κατάρρευση βρίσκεται όμως και το νοσοκομείο Βόλου με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας Νίκο Χαφτούρα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαφτούρα, το νοσοκομείο του Βόλου βρίσκεται υπό κατάρρευση, μην αντέχοντας να αντέξει την πίεση που ασκείται από την έκρηξη κρουσμάτων.

«Η κατάσταση παραμένει δραματική. Οι ασθενείς ξεπερνούν τους 110. Το νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση, αλλά τελευταία στιγμή έγινε μία κινητοποίηση και φαίνεται πως κάτι πάει να γίνει. Γίνονται συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές. Το νοσοκομείο όμως είχαμε αποφασίσει να μην ξεπεράσει τους 70 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στην εφημερία είχαμε 110 ασθενείς. Φτάσαμε στο ταβάνι. Φτάσαμε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια… Τα πολεμοφόδια είναι το οξυγόνο», δήλωσε.

Ασφυξία στη Λάρισα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με τους γιατρούς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των περιστατικών που καταφθάνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Χθες το πρωί μάλιστα χρειάστηκε να διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κενών κλινών, μια 50χρονη γυναίκα με κορονοϊό, ενώ στην αναμονή για κρεβάτια ήταν δύο άλλα περιστατικά που έχρηζαν διασωλήνωσης.

Μέχρι χθες το βράδυ το εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είχε αντιμετωπίσει 195 περιστατικά εκ των οποίων τα 93 ήταν covid, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία της πόλης με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ασθενείς σε νοσοκομεία άλλων πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη υπήρχαν 73 αιτήματα για κλίνες σε ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, με τα 50 αιτήματα να έρχονται μόνο από την Αττική. Μέσα σε μία ημέρα τα αιτήματα αυξήθηκαν δραματικά, τα οποία έφτασαν τα 100. Από αυτά, τα 70 αφορούν την Αττική.

Λινού: Θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, τόνισε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως, καθώς και πως υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων», είπε η κ. Λινού.

Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας.

Η κ. Λινού τόνισε πως βάσει μελετών θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σουπερ μάρκετ και σε σχολεία.

«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%»., είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε η κ. Λινού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

Εύα Μπουντούρη: Αυτό ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε

Γωγώ Τσαμπά: Έχασε 22 κιλά και είναι αγνώριστη (video)