ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Ο ιός θα μείνει μαζί μας ως ενδημικός - Τι είπε για την ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης

Θεοδωρίδου τρίτη δόση
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην προστασία που προκαλεί η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, αναφέρθηκε στην επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, καθώς και στην χορήγηση της τρίτης - αναμνηστικής δόσης.

«Η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Η εμφάνιση και ραγδαία επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα προκάλεσε ανατροπή πολλών θεμάτων που θεωρούντο δεδομένα και μείωσαν το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την προστασία από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή Δέλτα».

Ακόμη, ανέφερε ότι «ο ECDC σημειώνει ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν σαφώς των σπάνιων ανεπιθυμήτων παρενεργειών και ότι σε ορισμένες ομάδες συστήνεται κι ένας αναμνηστικός εμβολιασμός, η γνωστή μας Τρίτη δόση».

Στη συνέχεια, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν οδηγήσει στην αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, με αποτέλεσμα την αύξηση των περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα ή που νόσησαν ή που έχουν πλήρως εμβολιαστεί».

Για το αντιγριπικό εμβόλιο

Ερωτηθείσα για την ταυτόχρονη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι «μπορεί να γίνει ταυτόχρονα το εμβόλιο της γρίπης πριν ή μετά το εμβόλιο(του κορονοϊού), όχι με σταθερά διαστήματα τα οποία δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μπλέκουν και να καθυστερούν τους εμβολιασμούς στους συμπολίτες μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Λαμία: Γυμνή ασθενής επιτέθηκε σε γιατρούς και νοσηλευτές – Κλειδώθηκαν στα γραφεία για να γλιτώσουν

Έξαλλη η Μαρία Μπάρκουλη με τη Δέσποινα Βανδή: «Σταματήστε να τραμπουκίζετε το παιδί μου»