ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Μόλις 40 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα - «Τρέχει» η επιστράτευση

επιστράτευση γιατροί
Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μικρό το ποσοστό των ιδιωτών γιατρών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Αναπόφευκτο το μέτρο της επιστράτευσης.

Μετά από ένα 24ωρο «ζυμώσεων» ανταποκρίθηκαν μόλις 40 ιδιώτες γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα – από Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Θράκη - στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να συνδράμουν το ΕΣΥ, την στιγμή που υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 100 γιατρούς.

Από τις ειδικότητες που έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής είναι παθολόγοι, αναισθησιολόγοι και κάποιοι εντατικολόγοι σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η ανταπόκριση σε Δράμα και Ξάνθη είναι σχεδόν μηδαμινή, ενώ σημειώνεται το ενδιαφέρον των γιατρών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένει χαμηλό. Την ίδια ώρα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα έχει ανταποκριθεί μόλις ένας γενικός γιατρός.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται βέβαιο το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών από το Υπουργείο Υγείας. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιατρικούς συλλόγους, θα γίνει η καταγραφή των κενών και θα χρειαστούν 48 ώρες για την επίδοση των φύλλων πορείας.

Τα πρώτα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ενδέχεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται από αύριο Τετάρτη 17/11 και θα παραδίδονται από αστυνομικούς, στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους, στους οποίους ανήκουν.

Από την Τετάρτη και μετά, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν, όπου τους υποδεικνύει το έγγραφο που θα παραλάβουν.

Στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Υπογραμμίζεται πως αναζητούνται οι εξής ειδικότητες: εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί, για να επανδρώσουν τα νοσοκομεία των δοκιμαζόμενων από την πανδημία περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς είναι: σύμβαση ορισμένου χρόνου με αποζημίωση 2.000 ευρώ τον μήνα, 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία και δυνατότητα part-time απασχόλησης, με αμοιβή 1000 ευρώ τον μήνα.

Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας. Το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν οι εισαγωγές, καταγράφοντας συγκεκριμένα 442 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν την άρνηση ορισμένων ασθενών να δεχθούν τη φροντίδα. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Έχουμε ασθενείς που ξεκινούν και πετούν το οξυγόνο. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να αντέξουν πολλή ώρα χωρίς να χορηγείται οξυγόνο και φτάνουν στο σημείο της κατάρρευσης».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.129 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να ανέρχεται στους 547.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.