ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία – Επιστρατεύονται οι ιδιώτες γιατροί

επιστράτευση γιατροί νοσοκομεία
Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.
INTIME/φωτογραφία αρχείου

Από σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, την ώρα που το σύστημα υγείας δοκιμάζεται από την συνεχή αύξηση των εισαγωγών. 

Το βράδυ της Δευτέρας έληξε η προθεσμία που έχουν οι ιατρικοί σύλλογοι προκειμένου να παρουσιάσουν τα οριστικά αποτελέσματα όσον αφορά τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θα στηρίξουν το ΕΣΥ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει πως ότι από σήμερα, Τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες επίταξης υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbomb.gr, η σχετική διαδικασία θα χρειαστεί περίπου δυο 24ωρα για να ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα έχουν σταλεί στους Ιατρικούς Συλλόγους της Ελλάδας email από το υπ. Υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους ανταπαντούν για ποιες ειδικότητες υπάρχουν. Στη συνέχεια επιλέγονται οι ιδιώτες γιατροί και έπειτα τούς αποστέλλονται τα «φύλλα πορείας».

Βάσει της παραπάνω διαδικασίας οι γιατροί θα παρουσιαστούν στα νοσοκομεία από την Πέμπτη (18/11). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο αριθμός των γιατρών που χρειάζονται είναι 100 περίπου, αλλά καθώς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν 20, υπάρχει ανάγκη για 80 ιδιώτες γιατρούς και όσο αυξάνεται η συμμετοχή θα μειώνεται ο συγκεκριμένος αριθμός.

Πού θα πάνε οι επιστρατευμένοι γιατροί

Οι γιατροί που θα επιστρατευτούν θα συνδράμουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν είναι προς το παρόν στον χάρη η Αττική, της οποίας τα νοσοκομεία δείχνουν απίστευτη αντοχή. Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Λάρισας,καθώς είναι σημαντική η συνδρομή των ιδιωτικών κλινικών. Αντίθετα στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη, ωστόσο εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία ισορροπία.

Εν τω μεταξύ κυβερνητικός αξιωματούχος τονίζει στο Newsbomb.gr ότι δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να υπάρξουν νέα μέτρα, καθώς τα ήδη ισχύοντα δείχνουν ότι αποδίδουν, ενώ χρειάζονται κάποιες μέρες ακόμα για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ο ίδιος παράγοντας ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται η διπλή μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς και το μόνο που είναι μέτρο που είναι στο «τραπέζι» είναι το κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο.

Οικονόμου: Τριψήφιος ο αριθμός των γιατρών που θα επιστρατευθούν

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, τόνισε ότι «Ξεκινάει η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών, έχει γίνει ήδη η προεργασία. Θα είναι αριθμός κοντά στο τριψήφιο (σ.σ. των γιατρών που θα επιστρατευτούν) αν δεν καλυφθούν τα κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα».

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία - Νέα αύξηση στις ΜΕΘ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 6.950 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 72, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων να ανέρχεται στους 551.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 460 (83.48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (16.52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.404 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -12.89%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 410 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γιαννάκος στο Newsbomb.gr: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Νοσοκομεία - Διαλέγουμε ποιος θα ζήσει»

Για μία κατάσταση «εκτός ελέγχου» στα δημόσια νοσοκομεία, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, που μίλησε στο Newsbomb.gr.

Αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως: «δεκάδες διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ με αποτέλεσμα πολλοί από τους ασθενείς να χάνουν ζωή τους».

«Περιμένουν μέρες να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Αδειάζει ένα κρεβάτι και περιμένουν διασωληνωμένοι στη λίστα. Δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ελεύθερο. Δεκάδες ασθενείς βρίσκονται σε ράντζα» είπε. «ΜΕΘ ούτε για δείγμα» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννακος, είπε: «Στη Βόρεια Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό».

«Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως από νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι στο όριο της διασωλήνωσης. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ υπερβαίνει το 70%» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Διάθεση κλινών από ιδιωτικές Κλινικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος μέχρι σήμερα έχει υπογράψει Αποφάσεις Διάθεσης, όπως προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία, με 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη.

Επιπλέον, πέραν των 296 κλινών που έχουν ήδη διατεθεί, υπεγράφησαν Αποφάσεις Διάθεσης για:

- 155 κλίνες για Covid-19 περιστατικά

- 191 απλές κλίνες για non Covid-19

- 12 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

- 10 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένη Φροντίδας (ΜΑΦ)

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μαζί με το προσωπικό τους για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 κλίνες για Covid περιστατικά, ενώ έχουν διατεθεί για non Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες, κυρίως παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ.

Συνολικά οι κλίνες που έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις ιδιωτικές δομές ανέρχονται σε 664 κλίνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Πέθανε ο εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ που είχε τραυματιστεί σοβαρά

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Ατύχημα στον ΗΣΑΠ: Με 60χλμ έτρεχε το όχημα που έπεσε στον συρμό