ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικά εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης για τους άνω των 60 – Το χρονοδιάγραμμα

Πιστοποιητικά εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης για τους άνω των 60 – Το χρονοδιάγραμμα
INTIME NEWS / Φωτογραφία αρχείου

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Στα χνάρια της Γαλλίας βάδισε και η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 60 (για τη Γαλλία ισχύει για τους άνω των 65), η οποία γίνεται υποχρεωτική αν επιθυμούν να διατηρήσουν το υγειονομικό τους πάσο και την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.

Εκτός από τους ενήλικες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύει και στους άνω των 60, οι οποίοι από τα μέσα του Δεκέμβρη, αν έχουν παρέλθει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους, θα πρέπει να σπεύσουν για την τρίτη αναμνηστική δόση. Αν δεν το πράξουν τότε παύει να ισχύει το υγειονομικό τους πάσο και δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους (θέατρα, γυμναστήρια κτλ).

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός το νέο μέτρο αποφασίστηκε καθώς όσο περνά ο καιρός φαίνεται ότι μειώνεται η ανοσία, «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου», είπε στο διάγγελμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε το ίδιο μέτρο με τη διαφορά πως αυτό θα ισχύει για τους άνω των 65. «Για τους άνω των 65 ετών, από τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δικαιολογήσετε με μια αναμνηστική δόση του εμβολίου την παράταση ισχύος του υγειονομικού σας πάσο», δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, καθώς οι μολύνσεις αυξήθηκαν εκ νέου στη Γαλλία.

Από πότε θα εκδίδεται το νέο πιστοποιητικό

Αυτό που αλλάζει στο νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ο χρόνος έκδοσής του. Δεν θα ισχύουν δηλαδή οι 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά όσοι προχωρούν στην αναμνηστική δόση θα λαμβάνουν άμεσα το πιστοποιητικό τους, καθώς το άλλο δεν θα έχει πια ισχύ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Νέα μέτρα: Πού μπαίνει στοπ στους μη εμβολιασμένους - Αναλυτικά όσα ισχύουν από Δευτέρα

Τζένη Μπαλατσινού: Κινδύνευσε η ζωή μου στην τελευταία εγκυμοσύνη – Φύλακας-άγγελος μου ο Κικίλιας