ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας - Από 07:00 έως 09:30 η άφιξη στη δουλειά

Νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο στους χώρους εργασίας - Από 07:00 έως 09:30 η άφιξη στη δουλειά

Νέα μέτρα: Στόχος να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς. 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα που εξήγγειλε μέσω διαγγέλματος το απόγευμα της Πέμπτης (18/11) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το κυλιόμενο ωράριο, επισημαίνεται πως από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς, ο χρόνος άφιξης στους χώρους εργασίας θα γίνεται κυλιόμενα, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 09:30.

Παράλληλα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.

Όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης η λογική είναι ότι δεν θα κλείσει ξανά η χώρα, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και επιλέχθηκε «να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα που δεν θα στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί αλλά θα προστατεύσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς ανω του 85% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν. Για το ΕΣΥ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής πράξης ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες ώστε αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ αυτό να γίνει ειδικά σε περιπτώσεις που δεν κρίνεται ασφαλής η μετακίνηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι «το έχουμε ενισχύσει με 12.000 λοιπό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς ενώ έχουμε εξασφαλίσει το σύνολο των κενών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

«Λόγω της έντασης υπήρξε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους επειδή όμως οι ανάγκες ήταν περισσότερες ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών με τις ειδοποιήσεις αναμένεται να είναι γύρω στις 80 σε μεγάλο βαθμό στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και προφανέστατα αν κριθεί απαραίτητο το μέτρο θα επεκταθεί» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Οπως είπε «υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς καθώς ξεπερνούν τα 900.000 τα προγραμματισμένα ραντεβού. Έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου και το 65% του γενικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο στα πλαίσια της αναχαίτισης της πανδημίας τα μέτρα είναι στοχευμένα και δεν έχουν λογική να κλείσουν κοινωνία και οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν τρία στάδια:

  • Οι χώροι που είναι προσβάσιμοι σε όλους όπως είναι τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ
  • Χώρους που έχουν χαρακτηριστικά ανάγκης και είναι προσβάσιμοι και σε μη εμβολιασμένους με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο: Το λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, οι χώροι λατρείας. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 7-9:30 σε πέντε τμήματα.
  • Στο σύνολο των κλειστών χώρων η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια)

Σε όλους τους ανήλικους επειδή ακριβώς υπάρχει πληθυσμός που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self test και όχι εργαστηριακός έλεγχος διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του εμβολίου που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απαραίτητη και επιλέγουμε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι και από τις 13/12 όποιος είναι άνω των 60 για να λογίζεται ως πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Τραγωδία στην Εγνατία: Επτά μετανάστες νεκροί σε τροχαίο - Άλλοι 8 τραυματίστηκαν

Τζένη Μπαλατσινού: Κινδύνευσε η ζωή μου στην τελευταία εγκυμοσύνη – Φύλακας-άγγελος μου ο Κικίλιας