Κοινή επιστολή ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ στον Γ. Κουτρουμάνη

Newsroom Newsroom

Κοινή επιστολή ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ στον Γ. Κουτρουμάνη

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη απέστειλε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την καταβολή μισθών των εργαζομένων μέσω τραπεζών.

Έμποροι και μικρομεσαίοι συμφωνούν με τις διατάξεις του κατατεθειμένου στη Βουλή σχεδίου νόμου για τον κανονισμό του ΙΚΑ, που προβλέπουν ότι από το Μάιο θα είναι υποχρεωτική η καταβολή μέσω τραπεζών των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των μισθών των εργαζομένων που απασχολούν.

Διαφωνούν ωστόσο με την ταυτόχρονη καταβολή των μισθών μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Δικαιολογούν τη θέση τους αναφέροντας ότι, λόγω και των ειδικών συνθηκών που κυριαρχούν στην οικονομία οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σε ένα μεγάλο ποσοστό, άνω του 50%, δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα τέτοιο καθολικό μέτρο, καθώς θα δυσχεράνει τη συνήθη πρακτική των τμηματικών καταβολών. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αντιδρούν λόγω του φόβου για την αντιμετώπιση που θα έχουν οι μισθοί τους από τις τράπεζες, ιδιαίτερα σε περίπτωση οφειλών τους προς αυτές. Κρίνεται από την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ ότι πρέπει να απαγορευθεί με αυστηρή διάταξη η δυνατότητα των τραπεζών για οποιονδήποτε λόγο να παρακρατούν χρήματα από τη μισθοδοσία, χωρίς τη συναίνεση του δικαιούχου.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προτείνουν τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου (μισθοδοσίας) και συγκεκριμένα: για το 2012 να ισχύσει για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους, για το 2013 για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 30 εργαζόμενους και από το 2014, διαθέτοντας και την εμπειρία των προβλημάτων που δημιουργούνται από την οικονομική κατάσταση, και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Φυσικά η προαιρετική εφαρμογή από όλες τις επιχειρήσεις από το 2012 είναι αυτονόητη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved