ΕΛΛΑΔΑ

Οι συνταγές της Μαρίκας Μητσοτάκη που έγραψαν ιστορία

Οι συνταγές της Μαρίκας Μητσοτάκη που έγραψαν ιστορία
H Μαρίκα Μητσοτάκη, ήταν μια σπουδαία μαγείρισσα

Μαρίκα Μητσοτάκη: Η μητέρα του πρωθυπουργού, άφησε πίσω της μια τεράστια γαστρονομική κληρονομιά καθώς ήταν μια εξαιρετική μαγείρισσα, με τις συνταγές τις να «ζωντανεύουν» μέσα από το βιβλίο της «Μαρίκα Μητσοτάκη. Συνταγές με… Ιστορία».

Η Μαρίκα Μητσοτάκη ήταν μια γυναίκα διαφορετική από τις άλλες. Στάθηκε επί σειρά ετών στο πλάι του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανέθρεψε την Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δυο εκ των οποίων αποτελούν ακόμη πολιτικά κεφάλαια του τόπου, ωστόσο ποτέ κανείς δεν κατάφερε να επισκιάσει την δική της, σπουδαία προσωπικότητα.

Μέσα σε όλα αυτά, στις πολιτικές ζυμώσεις που βίωσε από πρώτο χέρι, παρέμενε μια γυναίκα, που το μαγείρεμα και η ανατροφή των παιδιών, των εγγονιών και των δισέγγονών της παρέμειναν για εκείνη η προτεραιότητά της.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, ωστόσο, είναι πως η κυρία Μητσοτάκη ήταν μια κορυφαία μαγείρισσα, η οποία... τραπέζωσε μερικούς από τους μεγαλύτερους ηγέτες της υφηλίου, ενώ στο ενεργητικό της είχε εκατοντάδες τραπέζια για την οικογένειά της και τους φίλους της.

«Μαρίκα Μητσοτάκη. Συνταγές με… Ιστορία»

Αυτός ήταν ο τίτλος του βιβλίου με τις συνταγές της κυρίας Μητσοτάκη που κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία και επανακυκλοφόρησε εκ νέου προ ολίγων εβδομάδων από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

Το βιβλίο προλογίζει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο αυτό το πρωτοσκέφτηκα πριν από δέκα χρόνια ως ένα δώρο που ήθελα να κάνω στη μητέρα μου για τα ογδοηκοστά της γενέθλια. Της το πρωτοείπαμε με την αδελφή μου, την Κατερίνα, που θα αναλάμβανε τις συνταγές, στις 29 Νοεμβρίου του 2010, ημέρα των γενεθλίων της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και στην κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Ωστόσο, δεν μιλάμε απλά για ένα ημερολόγιο συνταγών, όπου ο καθένας μπορεί να φτιάξει. Μιλάμε για ένα γαστρονομικό ταξίδι μέσα από ανέκδοτες ιστορίες της οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά και ιστορίες για μερικά από τα μεγαλύτερα πρόσωπα του πολιτικού κόσμου, βγαλμένες από το... τραπέζι.

Επίσης, σημαντικό και θα πρέπει να σημειωθεί, είναι το γεγονός πως η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε ανάρπαστη και εξαντλήθηκε πάρα πολύ γρήγορα.

1-10.jpg

Όλα (κυριολεκτικά) στο πιάτο

«Ελειπαν τα όσπρια, τα οποία ο πατέρας μας έτρωγε τακτικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η μητέρα μας τα συμπαθούσε πολύ λιγότερο. Επιλέξαμε τη συνταγή της φάβας που του μαγείρευε, γιατί ήταν το μοναδικό όσπριο που της άρεσε και εκείνης, και κάποιες ακόμα παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στα λαχανικά, που ίσως δεν εκτιμούμε πια αρκετά», αναφέρει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη σε απόσπασμα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» προ ημερών και συνέχισε λέγοντας «Το τουρλού τουρλού, τις αγκινάρες αλά πολίτα, αλλά και μία ιδιαίτερη συνταγή για την οποία η μητέρα μας ήταν πολύ περήφανη, τις μελιτζάνες τεμπάλ. Η μητέρα μας θα χαιρόταν πολύ να έβλεπε την απίστευτη πρόοδο που έχει κάνει η γαστρονομία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γιατί είναι αλήθεια ότι από τα αναγνωρισμένα εστιατόρια των πόλεων μέχρι τις πιο μικρές ταβέρνες στα χωριά της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, το ελληνικό φαγητό σήμερα διακρίνεται τόσο για τη δημιουργικότητά του όσο και για τις μοναδικές πρώτες ύλες του. Είμαι σίγουρη πως με την αγάπη και την περιέργεια που είχε για το φαγητό θα προσέθετε πολλές νέες συνταγές στο οικογενειακό τραπέζι. Τώρα όμως δεν είναι πια μαζί μας και το δώρο που της κάναμε εμείς με το βιβλίο των συνταγών της γίνεται πλέον ένα δώρο που μας κάνει η ίδια».

Τα σνίτσελ του πρωθυπουργού

Στο βιβλίο υπάρχει και το σχόλιο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σπούδαζε στις ΗΠΑ, όταν η μητέρα του τον ρώτησε για το φαγητό που του έλειπε: «Τελικά, βρίσκω ότι η ζωή μου είχε αρκετές ομοιότητες με το σενάριο της “Πολίτικης Κουζίνας”!. Αγάπη για το φαγητό από τη μία, το άγχος της μητέρας μου από την άλλη για το “αν το παιδί έτρωγε αρκετά”! Οταν σπούδαζα στην Αμερική κι ερχόμουν στο σπίτι για διακοπές, το πρώτο πράγμα που με ρωτούσε ήταν: “Παιδί μου, τρως καλά εκεί;”. Κι αμέσως μετά ζητούσε να μάθει τι φαγητό ήθελα να μου φτιάξει, ερώτηση στην οποία απαντούσα μονότονα: “Ντολμαδάκια και σνίτσελ”».

Τα 22 κιλά φαγητό σε μια βαλίτσα

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει από την μεριά της: «Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, βρέθηκα με τον Παύλο (Μπακογιάννη) στο Μόναχο, όπου ήταν εξόριστος. Φοιτήτρια εγώ ακόμη, ο δεσμός μας είχε μόλις γίνει γνωστός στους δικούς μου. Τηλεφωνώ λοιπόν μια μέρα στη μάνα, της λέω: “Ο Παύλος θέλει να καλέσει καμιά δεκαπενταριά γνωστούς και φίλους” -που ήταν επίσης εξόριστοι στη Γερμανία- “και χρειάζομαι τη βοήθειά σου με το φαγητό”. Εγώ τότε ήμουν εντελώς άπραγη στην κουζίνα, με το ζόρι ήξερα να βράσω σωστά ένα αυγό! Παραμονή λοιπόν του καλέσματος, καταφθάνει από την Αθήνα αεροπορικώς μια τεράστια βαλίτσα με 22 κιλά φαγητό μέσα! Θυμάμαι ακόμη το ακριβές βάρος, διότι ήταν φυσικά υπερβάλλον, σύμφωνα με τους κανόνες της αεροπορικής εταιρείας και υποχρεωθήκαμε να το πληρώσουμε… κιλό κιλό! Και τι δεν είχε βάλει μέσα η μητέρα: ουρά μοσχαριού λεμονάτη, ντολμαδάκια, τυρί κρητικό, ταραμοσαλάτα, σπανακόπιτα – και μαζί αστακούς, με οδηγίες για να τους φτιάξουμε εμείς σαλάτα».

Το κοσμογυρισμένο σάντουιτς

Η Κατερίνα Μητσοτάκη θυμάται τον πατέρα της να επιστρέφει από τα ταξίδια του και όταν εκείνη τον ρωτούσε μήπως ήθελε να φάει κάτι, εκείνος να απαντά: «Οχι, μου έδωσε η μαμά σας σαντουιτσάκι από το σπίτι και το έχω ακόμη μαζί μου». Κι επειδή δεν ήθελε ποτέ του να πετάει φαγητό, πρόσθετε στη συνέχεια: «Εχει περισσέψει το μισό, μήπως θα ήθελες κι εσύ λίγο;».

«Ηταν μάλλον τα πιο κοσμογυρισμένα σάντουιτς του κόσμου!», γελάει η Κατερίνα.

Η συνταγή για τους απολαυστικούς κουραμπιέδες της κυρίας Μητσοτάκη

Υλικά

1 κιλό βούτυρο

1 κιλό αμύγδαλα, καβουρδισμένα και αλεσμένα στο μπλέντερ

1.200 γραμμάρια αλεύρι

1 πιατάκι του καφέ σιμιγδάλι

1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ σε λίγο κονιάκ

2 κρόκοι αυγών

Ζάχαρη άχνη, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους να χτυπηθούν καλά. Μετά ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε. Πλάθουμε μικρά στρογγυλά κουραμπιεδάκια με μια μικρή τρύπα στη μέση. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 200ο C στον αέρα. Μπορούμε να ψήσουμε και 2 και 3 ταψιά ταυτόχρονα. Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα ακουμπάμε σε πιατέλες με ζάχαρη άχνη, για να έχουν και οι πάτοι ζάχαρη, και έπειτα τα πασπαλίζουμε και από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Συμβουλή

Προσοχή όταν αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Δεν πρέπει να γίνουν σκόνη, αλλά μικρά κομματάκια, για να είναι γευστικοί οι κουραμπιέδες μας.

ΙΝFO

«ΜΑΡΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Συνταγές… με Ιστορία»

Εκδόσεις: «Ψυχογιός»

* Τα έσοδα της έκδοσης θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και στην κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Τι θα συμβεί αμέσως μόλις πεθάνει η Ελισάβετ - «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»

J2US: «Λύγισε» στον αέρα η Δέσποινα Βανδή - Η αποκάλυψη για την κόρη της (vid)

Τα τέσσερα «θανάσιμα αμαρτήματα» της Ιωάννας Τούνη (photos+videos)