ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τη χορήγησή της 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Τρίτη δόση εμβολιασμού
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα και σήμερα η απόφαση για την σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου
INTIME

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα και σήμερα η απόφαση για την σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό άφησε ο ΓΓ Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης

Εξελίξεις θα υπάρχουν σήμερα για το θέμα της μείωσης του χρονικού διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό όωπς προανηγγειλαν ο ΓΓ Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά το σχετικό αίτημα που αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών θα ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι με αυξημένες πιθανότητες να υπάρξει τελική απόφαση μέχρι το τέλος της ημέρας.

«Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την κ. Θεοδωρίδου που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και όντως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, ότι ίσως το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα θα συνέλθει η επιτροπή πάλι, που το εξετάζει ήδη, επομένως θα έχουμε και ως προς αυτό μια εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η 13η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να κάνουν την τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών προκειμένου να μην έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.

«Βλέπουμε μια τάση που έχει επιβεβαιωθεί και τις 3 τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ (σ.σ. Πέμπη) είχαμε ξεπεράσει τον αριθμό των 41.000. Οι άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι για να μπουν στην πλατφόρμα, σηκώνονται, πάνε στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ για να κλείσουν ραντεβού. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι είναι ένα δώρο που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους για το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε στον ΣΚΑΪ ότι «το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις» που θα αφορούν την τρίτη δόση, αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέροντας ως πιθανότερο σενάριο ότι η τρίτη δόση σε τέσσερις μήνες από τη δεύτερη θα ανοίξει για όλους.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο κ. Κοντογεώργης χαρακτήρισε «αναγκαία και επιβεβλημένη» την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, εξηγώντας ότι έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας την μετάλλαξη Όμικρον που προκαλεί μια ανησυχία και για το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες, άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αν και έχουμε φτάσει στο 83% δεν είναι επαρκές γατί η συσχέτιση ηλικίας και βαριάς νόσου είναι πολύ μεγάλη.

Στο ερώτημα αν η υποχρεωτικότητα μπορεί να κατέβει και στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ο κ. Κοντογεώργης είπε «ρίχνουμε το βάρος μας σε αυτές τις ηλικίες (σ.σ. άνω των 60), αλλά από κει και πέρα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής την 16η Δεκεμβρίου, υπάρχει μια προετοιμασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οτιδήποτε χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να κάνουμε, προφανώς θα το κάνουμε».

Σχετικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι θα εκδοθεί μια ΚΥΑ λέγοντας ότι «όπως υπάρχει και στο κείμενο του νόμου που υιοθετήθηκε προχθές, είναι ένα διοικητικό πρόσωπο το οποίο θα βεβαιώνεται στην εφορία, μετά υπάρχει η διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή μετά από 30 μέρες θα καταλογίζεται και προφανώς θα πρέπει να πληρωθεί. Αν δεν πληρωθεί θα είναι υπερήμερος και υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες. Ό,τι προβλέπει ο Κώδικας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Ποια είναι η καλλονή αστυνομικός που κατηγορείται

Απίστευτα πράγματα: Η Σακελλαροπούλου είπε σε παιδιά δημοτικού για αρκουδάκια που δεν έχουν φύλο

Άγριες Μέλισσες Spoiler: Το Διαφάνι θα αιματοκυλιστεί – Ο Λάμπρος μπροστά στο μεγάλο δίλημμα