ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής πλαστογράφοι που συνελήφθησαν στην Αθήνα

Κύκλωμα πλαστογραφίας
Στο μικροσκόπιο τόσο της Αντιτρομοκρατικής όσο και της ΕΥΠ μπήκε το κύκλωμα που πλαστογραφούσε και διακινούσε ταξιδιωτικά έγγραφα στην Αθήνα
INTIME NEWS / Φωτογραφία αρχείου

ΕΥΠ: Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα

Στο μικροσκόπιο τόσο της Αντιτρομοκρατικής όσο και της ΕΥΠ μπήκε το κύκλωμα που πλαστογραφούσε και διακινούσε ταξιδιωτικά έγγραφα στην Αθήνα

Οι «ειδικές» υπηρεσίες πάντα διερευνούν σε τέτοιου είδους σοβαρές υποθέσεις το «πελατολόγιο» των κυκλωμάτων, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ενδιαφέρει τις Αρχές περισσότερο από την ίδια την εγκληματική οργάνωση. Και αυτό διότι άτομα που συνδέονται με την διεθνή τρομοκρατία προμηθεύονται πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από τέτοιου είδους κυκλώματα.

Αυτός είναι ο λόγος που τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας μπήκαν στο μικροσκόπιο τόσο της Αντιτρομοκρατικής όσο και της ΕΥΠ. Πρόκειται για έναν 36χρονο Αιγύπτιο και έναν 40χρονο Ιρακινό. Οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν τις επαφές τους και προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν είχαν στο «πελατολόγιό» τους άτομα που βρίσκονται στις βάσεις δεδομένων με υπόπτους για τρομοκρατία (τζιχαντιστές).

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν ότι έγιναν σχετικές έρευνες, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται ότι διαπιστώθηκε σύνδεση του κυκλώματος με υπόπτους για τρομοκρατία που εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα με την αξία του συνόλου των κατασχεθέντων να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους με τους δύο συλληφθέντες να έχουν αναλάβει τη συλλογή, απόκρυψη και εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, χρησιμοποιούσαν την μέθοδο « lookalike », η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά.

Συγκεκριμένα, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης. Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν σε οικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 627 δελτία ταυτότητας, 111 διαβατήρια, 77 προξενικές θεωρήσεις εισόδου (visa), 48 άδειες ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, 5 άδειες διαμονής και ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, 2 βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Τρίτης Χώρας, 2 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία και δελτίο αιτούντος άσυλο, ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, GPS, 2 τάμπλετ, 7 κινητά τηλέφωνα και κάρτα SIM, 8 μαχαίρια και αναδιπλωμένο στιλέτο, 2.450 ευρώ και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Σημειώνεται ότι, από τα ανωτέρω κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα – απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες. Τα κατασχεθέντα έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, το χρηματικό ποσό θα παραδοθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για σύσταση παρακαταθήκης ενώ το όχημα θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξανδρούπολη: 29χρονη πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα: Αντί για μασάζ έκαναν ερωτικά ραντεβού