ΕΛΛΑΔΑ

Μεγαλώνει το πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών στην Αχαΐα

Μεγαλώνει το πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών στην Αχαΐα

Με το 46% των ακτών στην Αχαΐα να έχει διαβρωθεί το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως μεγαλώνει, κυρίως στην περιοχή της Αιγιαλείας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου- Τμήμα Δυτικής Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΔΕ).

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του δημάρχου Αιγιαλείας, Στάθη Θεοδωρακόπουλου, απαιτείται άμεσα να δοθεί λύση, σε ένα πρόβλημα, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, αρκετά σοβαρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πρόβλημα της διάβρωσης είναι αρκετά έντονο στις περιοχές του Διακοπτού και της Ακράτας, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές στους παραλιακούς δρόμους, ενώ προβλήματα υπάρχουν ακόμη στον Λόγγο, τα Σελιανίτικα, τα Βαλιμίτικα, την Τέμενη, τα Διγιελιώτικα, την Ροδιά, τα Νικολέικα, τον Πλατάνο, την Αιγείρα κ.α.

Όπως πρόσθεσε ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος, επειδή η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι οι παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο αριθμό επισκεπτών και παραθεριστών, και ως εκ τούτου καθίσταται ακόμα πιο αναγκαία η εκτέλεση έργων αποκατάστασης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο δήμαρχος Αιγιαλείας αν και επισήμανε ότι ο δήμος δεν έχει τους απαραίτητους πόρους, σημείωσε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει οικονομικές θυσίες, ώστε να προσφέρει βοήθεια.

Σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα αποτροπής της διάβρωσης στις περιοχές Πλατάνου και Κρυονερίου Ακράτας, ενώ αναμένει νέες μελέτες περιβάλλοντος για τις περιοχές του Διακοπτού και της Αιγείρας.

Η διάβρωση των ακτών αποδίδεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η αστικοποίηση παραλιακών περιοχών και η κατασκευή τεχνικών έργων χωρίς τον αναγκαίο προγραμματισμό.

Ροή Ειδήσεων