ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα-Μάσκα KN95: Ποια είναι η διάρκεια ζωής της και πόσο προστατεύει από τον κορονοϊό

Μάσκα KN-95
Μάσκα KN-95

Νέα μέτρα: Τι είναι η μάσκα KN-95, γιατί γίνεται υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Το απόγευμα της Τετάρτης (22/12) η ελληνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και μάλιστα τη χρήση διπλής μάσκας ή τύπου ΚΝ95 σε Σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πρόκειται για τον τύπο ΚΝ-95 που όπως αναφέρουν οι ειδικοί προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από άλλες μάσκες.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι συνηθισμένες μάσκες μίας χρήσης.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο GRTimes, ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές, «σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως για παράδειγμα η Γερμανία, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μαζί με τον τύπο FFP2 που είναι πανομοιότυπος, επιβάλλεται σε συγκεκριμένα σημεία, όπου η προστασία πρέπει να είναι μεγαλύτερη, όπως αυτά όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος».

Αυτή τη στιγμή, στα φαρμακεία σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ, «υπάρχει μεγάλο απόθεμα, ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και το κόστος είναι τριπλάσιο από τις απλές ιατρικές, αλλά και τις υφασμάτινες. Με λίγα λόγια φτάνει ακόμη και το ευρώ».

Νέα μέτρα: Ποια είναι όμως η μάσκα ΚΝ95;

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ανακοινωθεί σήμερα - Οι γιορτές θα κρίνουν το lockdown του Γενάρη

Σάκης Τανιμανίδης: Τα νεότερα για την υγεία του - Η ανάρτηση μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Κορονοϊός: Τι είναι η μάσκα KN-95 που πρέπει να φοράμε σε Σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ