ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ: Είσοδος μόνο με διπλή μάσκα ή μάσκα ΚΝ95

Με διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ
Με διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ
Φωτογραφία αρχείου

Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ: Νέα πραγματικότητα από αύριο στα σούπερ μάρκετ - Τι ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης

Νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί έως και τις 2 Ιανουαρίου, θα ισχύουν από αύριο στα σούπερ μάρκετ, όπως σας είχε ενημερώσει το Newsbomb.gr.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, για να μπει κάποιος σε σούπερ μάρκετ θα πρέπει είτε να φοράει διπλή μάσκα, είτε μάσκα τύπου ΚΝ95. To ίδιο μέτρο θα ισχύει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από αύριο η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους γενικότερα.

Νέα μέτρα-Μάσκα KN95: Ποια είναι η διάρκεια ζωής της και πόσο προστατεύει από τον κορονοϊό

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι συνηθισμένες μάσκες μίας χρήσης.

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.