ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο Newsbomb.gr: Πάνω από 15.000 τα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας

Λινού στο Newsbomb.gr: Πάνω από 15.000 τα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας
Ραγδαία η εξάπλωση της Όμικρον
ΙΝΤΙΜΕ

Για τα νέα περιοριστικά μέτρα αλλά και για την εκρηκτική άνοδο της μετάλλαξης Όμικρον, μίλησε στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Στην εξειδίκευση επιπλέον μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της ραγδαίας μετάλλαξης Όμικρον, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ότι η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην Αττική, όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη άνοδος, η οποία και προκαλεί προβληματισμό και συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη από τον Νοέμβρη, ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, ενώ συμπλήρωσε πως οι εικόνες συνωστισμού στα νυχτερινά κέντρα λόγω των εορτών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

«Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 10.000. Τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η νόσος είναι σοβαρή η όχι, ενδεχομένως να δούμε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Εκτιμώ πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 15.000. Η νέα παραλλαγή χτυπά ανεξέλεγκτα τους νέους, πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στους άνω των 20 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, η καθηγήτρια.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου έχουν ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι ανοιχτές έως τα μεσάνυχτα και μόνο με καθήμενους. Αν παρατηρηθούν παραβιάσεις θα σταματήσει και η μουσική. Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) ή διπλής μάσκας στους εργαζομένους της εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό που είναι εφικτό
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών. Ενώ για αυτό το διάστημα θα αυστηροποιηθούν και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.