ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το ρεβεγιόν τα μέτρα: Όσα θα ισχύσουν σε διασκέδαση και γήπεδα - «Βόμβα» για 12.000 κρούσματα

Μετά το ρεβεγιόν τα μέτρα: Όσα θα ισχύσουν σε διασκέδαση και γήπεδα - «Βόμβα» για 12.000 κρούσματα
INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χωρίς περιορισμούς θα γιορτάσουμε την έλευση του νέου χρόνου, με τη μετάλλαξη «Όμικρον», όμως, να μας πολιορκεί... Την ίδια ώρα οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για 12.000 κρούσματα πριν από την Πρωτοχρονιά και συνιστούν προσοχή και αυτοέλεγχο στη διασκέδαση.

Νέα δέσμη μέτρων έφερε η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, τα οποία θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου έως και τις 16 Ιανουαρίου και αφορούν σε διασκέδαση, γήπεδα και εργασία. Μάλιστα, το νέο πακέτο έρχεται λίγη ώρα μετά το νέο «μαύρο» αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει στο τραπέζι τα μέτρα να εφαρμοστούν πριν από την Πρωτοχρονιά, τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου, καθώς αφενός δεν παρατηρήθηκε αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και αφετέρου το πλήγμα για την εστίαση θα ήταν σημαντικό αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατέβαζαν ρολά πριν το νέο χρόνο. Παράλληλα, τυχόν περιορισμοί στη διασκέδαση την Πρωτοχρονιά θα σήμαινε πάρτι και συνωστισμό σε κλειστούς χώρους και σπίτια.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κατά τις σημερινές ανακοινώσεις των νέων περιορισμών, δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να πάρουν παράταση, εάν κριθεί απαραίτητο. Άλλωστε όπως είπε, από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους ειδικοί και κυβέρνηση προκύπτει, πως «μπαίνουμε στην επικράτηση της «Όμικρον» και στην ελληνική επικράτεια», γεγονός που βάζει τη χώρα μας σε άγνωστα μονοπάτια.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη νέα χρονιά

Από τις 3 Ιανουαρίου και έως τις 16 του ίδιου μήνα, αλλά «με δυνατότητα επέκτασης» αναμένεται να τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα στα σουπερμάρκετ, στα ΜΜΜ, στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση έως τις 00:00, έως έξι άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση.
  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο με μοριακό τεστ 48 ωρών.
  • Στα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα υπάρχει αυστηροποίηση του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται η είσοδος ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Προειδοποίηση για τη μουσική στη διασκέδαση

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και προς το παρόν δεν θα υπάρχει κάποιος περιορισμός για τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση, ωστόσο ο Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα μπει «φρένο» και σε αυτό τον τομέα.

«Σε περίπτωση που δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση αυτών των μέτρων άμεσα θα διακοπεί και η μουσική την οποία στην παρούσα φάση την επιτρέπουμε» διευκρίνισε συγκεκριμένα ο υπουργός.

«Βόμβα» Μαγιορκίνη μετά το «μαύρο» ρεκόρ της Δευτέρας

Το «μαύρο» σοκαριστικό ρεκόρ κρουσμάτων της Δευτέρας φαίνεται ότι δεν θα αντέξει και πολύ, καθώς όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ίσως και την Τρίτη δούμε πενταψήφιο αριθμό μολύνσεων, ίσως και 12.000!

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και συνέχισε λέγοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα».

Σημαντικός παράγοντας, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

«Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά», δήλωσε. Για την Όμικρον εξήγησε ότι η νοσηρότητα σε σύγκριση με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη, όμως για τους μη εμβολιασμένους εξακολουθεί να υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, τόνισε.

Για το ΕΣΥ τόνισε βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά όπως εξήγησε.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εστίασης επεσήμανε τα εξής: «Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο. Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης. Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα. Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η Όμικρον ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αυτοί είναι οι νέοι περιορισμοί για νυχτερινά κέντρα, μάσκες, γήπεδα και τηλεργασία

Χαμός στον αέρα με Μαλέσκου και Χαλκιά: «Για σένα κούκλα μου», «το όνομά μου είναι Ιωάννα»

Πάτρα: «Με αγαπάει ο Θεός, έχω ρεπό», είπε ο 42χρονος λίγες ώρες πριν από το μοιραίο τροχαίο