ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Άμεση η προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον με την τρίτη δόση

Θεοδωρίδου: Άμεση η προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον με την τρίτη δόση
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
INTIME

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Η ταχεία επικράτηση της παραλλαγής "όμικρον" του κορονοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας. Αυτό ανάφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την "όμικρον", είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 90% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η συμπωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η "όμικρον", είπε, πιθανόν να συμβάλει στην θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην συνλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν γίνει συνολικά 17.600.000 εμβολιασμοί. Το 71,3% του πληθυσμού έχει κάνει μία δόση εμβολίου και το 67,3% έχει κάνει τις δύο δόσεις. Την αναμνηστική δόση έχει κάνει το 62% επί των δικαιούχων.

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον», είπε ο Θεοκλής Ζαούτης, προσθέτοντας ότι το 95% των ατόμων που είχαν θετικό PCR τεστ για την Όμικρον, είχαν και θετικό rapid test, γεγονός που αποδεικνύει την εγκυρότητα τους.

ΕΟΔΥ: 36.246 κρούσματα, 78 θάνατοι, 615 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741 (ημερήσια μεταβολή +2,9%), εκ των οποίων 50,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (58,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. Το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9,25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ξεψύχησε το νεογέννητο βρέφος της 36χρονης διασωληνωμένης με κορονοϊό

Οι Πακιστανοί ζητούν συγγνώμη και ακύρωση των προστίμων για τις εικόνες στο Σύνταγμα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί 4 και 5 φορές» - Έτσι ξεφεύγει από τα rapid