ΕΛΛΑΔΑ

Αναμονή έως μία ώρα και ουρές για τεστ - Πόσo κοστίζει ένα rapid test στα φαρμακεία

τεστ κορονοϊου
Και σήμερα, Τρίτη σχηματίστηκαν ουρές έξω από φαρμακεία και κέντρα υγείας
Ευδοκία Μύτιλη / Newsbomb.gr

Η γρήγορη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον και η τεράστια διασπορά που έχει προκαλέσει στην κοινότητα έχουν ανησυχήσει τους πολίτες που σπεύδουν καθημερινά από πολύ νωρίς το πρωί, προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την Covid-19.

Ουρές σχηματίστηκαν και σήμερα έξω από κέντρα υγείας, νοσοκομεία και φαρμακεία, με πολίτες που θέλουν να υποβληθούν σε έλεγχο για την ανίχνευση COVID-19, υπό το φόβο της μετάλλαξης Όμικρον, που εξαπλώνεται ταχύτατα. Με την Αθήνα να καταγράφει καθημερινά 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων, χιλιάδες είναι οι πολίτες που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για περισσότερη από μία ώρα.

Άλλοι επισκέπτονται φαρμακεία για ένα rapid test, η τιμή του οποίοι κοστίζει από 8 έως 10 ευρώ και άλλοι σε δομές που τους παρέχεται δωρεάν. Εκεί, ωστόσο, θα συναντήσουν και τη μεγαλύτερη αναμονή.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σήμερα έξω από το νοσοκομείο Αλεξάνδρας, το οποίο και εφημερεύει για να μιλήσει με τους πολίτες που περίμεναν να κάνουν τεστ. Όπως τόνισαν, έχοντας στο κοινωνικό τους περίγυρο αρκετούς ανθρώπους που νοσούν θέλησαν να κάνουν προληπτικά έλεγχο μήπως έχουν και οι ίδιοι κορονοϊό. Ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που είχαν κάποια συμπτώματα.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους ανεβαίνουν τον δικό τους «Γολγοθά» τις τελευταίες ημέρες καθώς καθημερινά εξυπηρετούν εκατοντάδες πολίτες είτε κάνοντας rapid test είτε προμηθεύοντάς τους με self test.

Συνεχίζεται το αλαλούμ με Εργάνη και ΕΦΚΑ: Δέχονται μόνο το μοριακό τεστ όσων εργαζόμενων νοσούν

Tαλαιπωρία υφίστανται χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας του θολού τοπίου σχετικά με την κάλυψη των εργαζόμενων που νοσούν από κορονοϊό. Καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική ΚΥΑ, οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά από τη διενέργεια rapid test δυσκολεύονται να αναρτήσουν το αποτέλεσμα στην ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην εργασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί σε rapid test θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Με βάση τις οδηγίες, ένα rapid test το οποίο θα είναι θετικό και θα αναρτηθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα θα ήταν αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την καραντίνα.

Ωστόσο, εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει, μένουν έκθετοι καθώς, μετά την ΕΡΓΑΝΗ, που όπως τόνισε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κώστας Καββαθάς δεν αναγνωρίζει το rapid test, και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε πολλές επιχειρήσεις. Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που είναι θετικοί, χρειάζονται και μοριακό τεστ. Το σύστημα δεν δέχεται τα rapid test», είχε αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Κώστας Καββαθάς.

Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί με την έκδοση νέας ΚΥΑ, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Την ίδια ώρα, όλος ο επιχειρηματικός κλάδος έχει μπει σε μια νέα δίνη προβλημάτων καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που νοσούν με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά σε όλες τις επιχειρήσεις. Δεν είναι λίγα τα καταστήματα και τα γραφεία που υπολειτουργούν λόγω των πολλών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ενώ ο κλάδος της εστίασης συνεχίζει να πληρώνει «βαρύ φόρο» στην πανδημία μετά τα τελευταία μέτρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αυτό είναι το plan b αν ξεφύγει η κατάσταση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Μυριέλλα Κουρεντή: «Βράζει» το κοινό με την «επίθεση» του Βαλάντη στην ηθοποιό - «Είναι σεξιστής»

Η Φάρμα: «Είναι γκόμενά του - Πρέπει να παλέψεις για να κρατήσεις τέτοια γκόμενα» (video)

Survivor: «Μπάρμπα μήπως τη γουστάρεις;», είπε στον Βαλάντη για τη Μυριέλλα παίκτης των Μαχητών!