ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενοι με κορονοϊό: Γιατί είναι απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση – Πώς θα πληρώνεται η άδεια

άδεια εργαζόμενων με κορονοϊό
Ιατρική γνωμάτευση απαιτείται για να πληρωθεί η άδεια των εργαζόμενων που νοσούν από κορονοϊό.
Pixabay

Κορονοϊός: Απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση για να μπορούν οι εργαζόμενοι που είναι θετικοί να παίρνουν την άδεια αλλά και την επιδότηση από τον ΕΦΚΑ.

Μετά τη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αναγνώριση των rapid test, για τους θετικούς στον κορνοϊό εργαζόμενους, από το σύστημα Εργάνη, προστέθηκε ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για όσους έχουν νοσήσει και θα χρειαστεί να απουσιάσουν από την εργασία τους για το διάστημα της καραντίνας των πέντε ημερών.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Open, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πάρουν άδεια αλλά και τη σχετική επιδότηση που δικαιούνται, μόνο με ιατρική γνωμάτευση. Συγκεκριμένα, μετά το θετικό τεστ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για να εξασφαλίσουν τη γνωμάτευση και έπειτα να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ για την επιδότηση ασθένειας.

Η γενική γραμματέας Εργασίας, κ. Άννα Στρατινάκη, ανέφερε σχετικά πως «εάν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία είτε από τις συνθήκες εργασίας, είτε από την κατάσταση του νοσήσαντα, εργαζόμενου, τότε γίνεται αναπλήρωση».

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν ιατρική γνωμάτευση

Οι εργαζόμενοι που νοσούν από κορονοϊό, άσχετα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, δικαιούνται πενθήμερη άδεια από την εργασία τους με το θετικό rapid test. Αν δεν υπάρχει η ιατρική γνωμάτευση, προβλέπεται πως θα πρέπει να αναπληρώσουν το 50% των ωρών εργασίας που έχασαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους.

Αυτό, προφανώς, ισχύει στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν είναι σε θέση να εργαστεί με τηλεργασία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ήδη «φωνές» για πιθανές αυθαιρεσίες εργοδοτών σε αυτές τις περιπτώσεις με τους αρμόδιους να ζητούν περαιτέρω κάλυψη των εργαζόμενων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Έκρηξη» με 641 εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορονοϊός: Στα ύψη η θετικότητα στη χώρα – 31.512 κρούσματα σε παιδιά με κλειστά τα σχολεία!

Survivor Spoiler 5/1: Ποιος αποχωρεί σήμερα από τους Διάσημους