ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Το τρίτο self test κρίνει τα πρωτόκολλα - Προβληματισμός για τα κρούσματα στους νέους

Σχολεία: Το τρίτο self test κρίνει τα πρωτόκολλα - Προβληματισμός για τα κρούσματα στους νέους
Όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από το τρίτο self test το οποίο θα κάνουν μαθητές και καθηγητές

Με αγωνία κυβέρνηση, επιστήμονες, γονείς και μαθητές περιμένουν τα αποτελέσματα του τρίτου self test των μαθητών που θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο σήμερα το απόγευμα.

«Πονοκέφαλο» εξακολουθεί να προκαλεί σε κυβέρνηση, επιστήμονες αλλά και γονείς η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τα σχολεία και ειδικότερα το 50% +1 για το κλείσιμο ενός τμήματος.

Η ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ δείχνει ότι πλέον ένα στα πέντε κρούσματα είναι στις ηλικίες μέχρι 18 ετών.

Τα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε το ποσοστό τους επί των συνολικών κρουσμάτων είχε μειωθεί από το 27% στο 22% και στο 16% την αμέσως επόμενη (27/12-02/01) πλέον ανακόπτεται και εισέρχεται ξανά σε ανοδική τροχιά, με τα 43.386 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 3 -9 Ιανουαρίου να αποτελούν το 18%.

Έτσι όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από το τρίτο self test το οποίο θα κάνουν μαθητές και καθηγητές σήμερα το απόγευμα όπως προβλέπει το πρωτόκολλο που ισχύει.

Στην κυβέρνηση στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κάνουν το απολογισμό της απόφασης και το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι με το άνοιγμα των σχολείων εντοπίστηκαν χιλιάδες κρούσματα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν εντοπιστεί.

Θέμα χρόνου είναι στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα να καλυφθούν τα κενά από τους νοσούντες εκπαιδευτικούς με την πρόσληψη τουλάχιστον 4000 αναπληρωτών.

Oι οδηγίες

Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Στην «κατάψυξη» η χώρα με πολικές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό - Πού θα χιονίσει

Τζόκοβιτς: Κορυφώνεται το θρίλερ για τη συμμετοχή στο Australian Open – Αναβλήθηκε η κλήρωση

Αντώνης Κανάκης: Άγριος καυγάς με τον παρουσιαστή σε μπαρ της Θεσσαλονίκης

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)