ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα - Κορονοϊός: Η χαλάρωση περνά μέσα από τις... σχολικές αίθουσες

Μέτρα - Κορονοϊός: Η χαλάρωση περνά μέσα από τις... σχολικές αίθουσες
Η όποια αποκλιμάκωση θα γινει σταδιακά καθώς οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη διαχείριση της πανδημίας είναι εύθραυστες

Πυξίδα για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσουν τα κρούσματα στις νέες ηλικίες που σχετίζονται με το άνοιγμα των σχολείων 

Βήμα βήμα και συγκεκριμένα εβδομάδα-εβδομάδα θα κινείται η κυβέρνηση με στόχο να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού με το βλέμμα στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στους σκληρούς δείκτες που έχουν άμεση επίπτωση στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η όποια αποκλιμάκωση θα γινει σταδιακά καθώς οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη διαχείριση της πανδημίας είναι εύθραυστες.

Ο φόβος για ενδεχόμενο πισωγύριμα ήταν αλλώστε αυτός που οδήγησε στην παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι με την πρώτη ευκαιρία και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το πρώτο μέτρο που θα αρθεί θα είναι η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση.

Την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή ειδικών θα αξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα τόσο όσον αφορά στην εστίαση όσο και στα γήπεδα.

Καθοριστικός παράγοντας πάντως για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων αποτελεί η διασπορά του ιού στις σχολικές μονάδες. Στην κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα των σχολείων ήταν επιτυχές και έγινε με ασφάλεια αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών.

Αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει με αυξητικές τάσεις δεν αποκλείονται αλλαγές και ανατροπές.

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά μετά από την επιστροφή στα θρανία.

Με το βλέμμα στα σχολεία

«Πονοκέφαλο» εξακολουθεί να προκαλεί σε κυβέρνηση, επιστήμονες αλλά και γονείς η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τα σχολεία και ειδικότερα το 50% +1 για το κλείσιμο ενός τμήματος.

Η ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ δείχνει ότι πλέον ένα στα πέντε κρούσματα είναι στις ηλικίες μέχρι 18 ετών.

Τα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε το ποσοστό τους επί των συνολικών κρουσμάτων είχε μειωθεί από το 27% στο 22% και στο 16% την αμέσως επόμενη (27/12-02/01) πλέον ανακόπτεται και εισέρχεται ξανά σε ανοδική τροχιά, με τα 43.386 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 3 -9 Ιανουαρίου να αποτελούν το 18%.

Έτσι όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από το τρίτο self test το οποίο θα κάνουν μαθητές και καθηγητές σήμερα το απόγευμα όπως προβλέπει το πρωτόκολλο που ισχύει.

Στην κυβέρνηση στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κάνουν το απολογισμό της απόφασης και το επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι με το άνοιγμα των σχολείων εντοπίστηκαν χιλιάδες κρούσματα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν εντοπιστεί.

Θέμα χρόνου είναι στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα να καλυφθούν τα κενά από τους νοσούντες εκπαιδευτικούς με την πρόσληψη τουλάχιστον 4000 αναπληρωτών.

Oι οδηγίες

Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Australian Open: Έγινε η κλήρωση – Συμμετέχει κανονικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς

Καιρός: Στην «κατάψυξη» η χώρα με πολικές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό - Πού θα χιονίσει

Αντώνης Κανάκης: Άγριος καυγάς με τον παρουσιαστή σε μπαρ της Θεσσαλονίκης

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)

Ροή Ειδήσεων