ΕΛΛΑΔΑ

Άδεια ειδικού σκοπού: Με αναδρομική ισχύ η διάταξη για τους γονείς παιδιών που νοσούν με κορονοϊό

Άδεια ειδικού σκοπού: Με αναδρομική ισχύ η διάταξη για τους γονείς παιδιών που νοσούν με κορονοϊό
Αναδρομική ισχύ θα έχει η διάταξη που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα για την άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούνται γονείς παιδιών που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αναδρομική ισχύ θα έχει η διάταξη που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα για την άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούνται γονείς παιδιών που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό

Πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ θα περιέχει η διάταξη για την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς παιδιών που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό την οποία είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η διάταξη για την άδεια ειδικού σκοπού που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο να έχει αναδρομική ισχύ.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές στόχος της αναδρομικότητας θα είναι να συμπεριλάβει και τους γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια προκειμένου να είναι μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και υποχρεώθηκαν να μείνουν σε καραντίνα.

Η δεύτερη αλλαγή που, κατά πληροφορίες, θα περιλαμβάνει η διάταξη για την άδεια ειδικού σκοπού θα είναι η διάρκειά της καθώς στην παρούσα φάση θα είναι διάρκειας 5 ημερών, όση, δηλαδή, και η διάρκεια της καραντίνας που προβλέπεται για άτομα που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να είναι και μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά γι’ αυτό θα απαιτείται είτε ιατρική γνωμάτευση είτε, φυσικά, νοσηλεία του παιδιού.

Σημειώνεται πως το πλαίσιο που υπήρξε στην πρώτη καραντίνα όριζε πως για κάθε 4 ημέρες άδειας οι 3 θα καλύπτονται από το δημόσιο και η μια από τον εργαζόμενο, δηλαδή, από την άδεια που αυτός δικαιούται

Άδεια ειδικού σκοπού: Τι αναφέρει το υπάρχον πλαίσιο

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά:

είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο),

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζομένου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Θρήνος για την 21χρονη που «έσβησε» σε τροχαίο - Τα ερωτήματα και η βεντέτα (vid)

Survivor: «Στημένα παιχνίδια», «εσχάτη προδοσία» και αποχώρηση με δάκρυα

Πόσα κρούσματα θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ

Δύσκολες ώρες για τη Σταματίνα Τσιμτσιλή - Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)