ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Το έκτο κύμα είναι μπροστά μας - Αν δεν προσέξουμε θα μας τσακίσει»

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Το έκτο κύμα είναι μπροστά μας - Αν δεν προσέξουμε θα μας τσακίσει»
H κακοκαιρία Ελπίδα να φρέναρε για λίγο την εξάπλωση της πανδημίας
INTIME

Για τις τραγικές συνέπειες της σφοδρότητας του 5ου πανδημικού κύματος του κορονοϊού, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς, καθώς δεν δείχνουν αντίστοιχες τάσεις αποκλιμάκωσης, όπως η διασπορά των κρουσμάτων στο πλαίσιο του 5ου πανδημικού κύματος του κορονοϊού που οδηγείται από την παραλλαγή Όμικρον.

Μπορεί η κακοκαιρία Ελπίδα να φρέναρε για λίγο την εξάπλωση της πανδημίας, ωστόσο οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στην άρση των μέτρων. Χθες Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.712 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν 112 θάνατοι, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 633.

Αρνητική στάση απέναντι στην γενική άρση των μέτρων, κράτησε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Εξακολουθεί να υπάρχει η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, το οποίο αποτελείωσε το πέμπτο ακόμα πιο σφοδρότερο κύμα. Διανύουμε την πιο τρομακτική περίοδος, καθώς έχουμε μπροστά μας το επόμενο κύμα. Αν δεν το προσέξουμε θα μας τσακίσει. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα. Το έκτο κύμα είναι μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου εξακολουθεί να είναι κρίσιμη με τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά. «Oι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο πολύ, έχουμε όμως αύξηση των θανάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους μη εμβολιασμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Κλείνοντας, επισήμανε πως, «υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κι άλλη παραλλαγή. Ο ιός μεταβάλλεται συνεχώς, αυτό μας φοβίζει. Δεν είναι αυτή τη στιγμή περίοδος να εφησυχαστούμε».

Σαρηγιάννης: Αργεί τελικά η μείωση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης η μικρή μείωση των διασωληνωμένων είναι προβλεπόμενη αλλά ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των νεκρών.

«Ωστόσο επίσης ανησυχητική είναι η μείωση στη πτώση των κρουσμάτων. Πλέον παρατηρούμε μια σημαντική επιβράδυνση και είμαστε στα όρια της ανατροπής της αποκλιμάκωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης Rt είναι κοντά στο 0,91 ενώ πριν έξι ημέρες είχε κατέβει στο 0,67. Αν συνεχίσουμε έτσι σε δύο, τρεις ημέρες θα μιλάμε για επίσημη αύξηση πανελλαδικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Και πρόσθεσε: «αποκλιμάκωση αυτήν τη στιγμή βλέπουμε μετά από το τέλος Φεβρουαρίου όπου και θα δούμε κάτω από 10.000 κρούσματα και σε όλη αυτή την κατάσταση ένας βασικός παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η μείωση του εμβολιασμού με την 3η δόση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.