ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Οι θάνατοι αφορούν περιστατικά του Δεκέμβρη –Τι συμβαίνει με την Όμικρον

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Οι θάνατοι αφορούν περιστατικά του Δεκέμβρη –Τι συμβαίνει με την Όμικρον
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.362.
INTIME

Προβληματίζει τους ειδικούς ο μεγάλος αριθμός των θανάτων, σε καθημερινή βάση την ίδια ώρα που όπως όλα δείχνουν η αποκλιμάκωση της πανδημίας που αναμενόταν, μάλλον αργεί - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο κ. Καπραβέλος, δεν υπάρχει ακόμα ύφεση της πανδημίας ενώ τόνισε πως για να πούμε τι έχει φταίξει και έχουμε φτάσει να θρηνούμε τόσο θύματα σήμερα θα πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας από το καλοκαίρι και μετά.

«Από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από την κυβέρνηση επελέγη να δοθεί προτεραιότητα στην πολιτική προστασία... της οικονομίας και όχι της υγείας. Από τότε λέγαμε ότι η Δέλτα θα είναι καταστροφική, βλέπαμε τον εφιάλτη που ερχόταν. Είχαμε λοιπόν προειδοποιήσει και τώρα κλαίμε για το δράμα που βιώνουμε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας και θα συνεχίζουμε να το βιώνουμε για αρκετές ημέρες ακόμα με τους θανάτους», τονίζει ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Το αποτύπωμα της Όμικρον

Και προσθέτει: «Τα περιστατικά των ασθενών που οδηγούνται στον θάνατο από επιπλοκές του κορονοϊού αφορούν νοσηλείες που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει ακόμα αφήσει το αποτύπωμά της στα νοσοκομεία και της ΜΕΘ. Αν δεν “χτυπήσει” τους μη εμβολιασμένους, τους μερικώς εμβολιασμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις ο κ. Καπραβέλος σημειώνει στο Newsbomb.gr: «Το αποτύπωμά της θα το δούμε τον Φλεβάρη και τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ποτέ πραγματική αποκλιμάκωση του 5ου κύματος. Και μην ξεχνάμε ότι η πανδημία από την έναρξή της σημειώνει δύο εκρήξεις τον χρόνο. Τη μια τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και την Δεύτερη Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη. Οπότε το επόμενο κύμα θα έρθει χωρίς να έχουμε αποκλιμάκωση και το ακόμα χειρότερο πλέον αρχίζουμε να χαλαρώνουμε χωρίς να έχουμε πάρει κανένα απολύτως μάθημα. Δεν μπορώ να δεχθώ της χαρές και τα πανηγύρια όταν θρηνούμε 100 νεκρούς την ημέρα».

«Ακραίο υγειονομικό φαινόμενο»

Παραλληλίζοντας την πανδημία με τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα ο κ. Καπραβέλος ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Την κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού την παραλληλίζω με το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Η έκρηξη ενός ακραίου καιρικού φαινομένου είναι το ίδιο με την έκρηξη ενός υγειονομικού φαινομένου. Αν δεν το προλάβεις θα έχεις νεκρούς. Επίσης θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ύφεση θα πρέπει να είναι χρόνος για προετοιμασία για το επόμενο κύμα το οποίο μάλιστα ποτέ δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και με τι μεταλλάξεις θα πρέπει να αναμετρηθούμε πάλι».

Η κατάσταση στη χώρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.362, εκ των οποίων 84 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.890.296 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων7ημερών, 425 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.220 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 107, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.195 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (60,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Το 83,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 483 (79,83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (20,17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.015 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +13,73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 22.362 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 107 θάνατοι και 605 διασωληνωμένοι