ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Χρήστου Σαρτζετάκη: Με την ελληνική σημαία η σορός στη Μητρόπολη

Κηδεία Χρήστου Σαρτζετάκη: Με την ελληνική σημαία η σορός στη Μητρόπολη
Με τιμές αρχηγού κράτους τελείται η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη
Νίκος Χριστοφάκης

Με τιμές αρχηγού κράτους τελείται η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Το τελευταίο «αντίο» λένε σήμερα, Δευτέρα, συγγενείς, φίλοι και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στον Χρήστο Σαρτζετάκη τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

Η κηδεία πραγματοποιείται με τιμές αρχηγού κράτους «ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος» ο Χρήστος Σαρτζετάκης.

Το φέρετρο με τη σορό του Χρήστου Σαρτζετάκη έφτασε καλυμμένο με την ελληνική σημαία στην Μητρόπολη Αθηνών όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία ενώ στο προαύλιο απέδωσε τιμές άγημα της Προεδρικής Φρουρά.

Τους επικήδειους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Μετά την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει πομπή προς το Α΄Νεκροταφείο με τη σορό του Χρήστου Σαρτζετάκη να τοποθετείται πάνω σε κιλλίβαντα.

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω των υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Χρήστου Α. Σαρτζετάκη θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και γι' αυτό οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου συλλυπούνται την οικογένεια του Χρήστου Σαρτζετάκη και μετά αποχωρούν.

H στιγμή της άφιξης της σορού του Χρήστου Σαρτζετάκη στη Μητρόπολη Αθηνών

Επισημαίνεται επίσης πως η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Φλόγα: Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια και στην Εστία Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1929 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1955 εισήλθε στο δικαστικό κλάδο.

Ως πρωτόδικης έγινε πανελληνίως και διεθνώς γνωστός από την εμπλοκή του ως ανακριτής στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας τού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, έργο το οποίο προώθησε με αποφασιστικότητα και αμεροληψία, ανοίγοντας το δρόμο για την απόδοση των ευθυνών.

Το 1965 έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές Εμπορικού και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Παρίσι, αλλά το 1967 η δικτατορία τον ανακάλεσε στην Αθήνα και τον απέλυσε από τη θέση του τον επόμενο χρόνο. Στη συνέχεια, για την αντιδικτατορική του δράση φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Απολύθηκε από τις φυλακές της χούντας το 1971 μετά από διεθνή κινητοποίηση.

Αποκαταστάθηκε ως εφέτης μετά το 1974 και προβιβάστηκε σε αρεοπαγίτη τον Οκτώβριο τού 1982. Κατά την περίοδο που συνέπιπτε με το τέλος τής πρώτης προεδρικής θητείας τού Κωνσταντίνου Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιόριζαν δραστικά τις προεδρικές αρμοδιότητες και εξουσίες, πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογή του έγινε από τη Βουλή στις 29 Μαρτίου 1985 και η θητεία έληξε στις 5 Μαΐου 1990, με την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα την περίοδο Ιουνίου 1989 - Απριλίου 1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, με πανηγυρικούς λόγους, διαγγέλματα και μελετήματα, υπεραμύνθηκε της Ελληνικής Ιδέας και υποστήριξε επανειλημμένα και προς πολλές κατευθύνσεις, με έντονο ύφος και παλμό τα ελληνικά εθνικά δίκαια και τη μοναδικότητα του ελληνικού έθνους ως «αναδέλφου» γένους. Κάποιες ατυχείς επιλογές του σε ζητήματα επικοινωνίας και δημόσιας εικόνας, οδήγησαν τον Τύπο σε σκωπτικά εις βάρος του σχόλια.

Μετά το 1990 αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή. Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου, ενώ ήταν πατέρας μίας κόρης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης

Χρήστος Σαρτζετάκης: Η διαδρομή από τη δίκη Λαμπράκη μέχρι την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η βεντέτα της Κρήτης με τους 140 νεκρούς που έκλεισε με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη