ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2022: Τι θα γίνει με τα καρναβάλια; Οι διοργανωτές Πάτρας και Ξάνθης μιλούν στο Newsbomb.gr

Απόκριες 2022: Τι θα γίνει με τα καρναβάλια; Οι διοργανωτές Πάτρας και Ξάνθης μιλούν στο Newsbomb.gr
Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων
INTIME NEWS

Απόκριες 2022: Την Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την διεξαγωγή των καρναβαλιών.

Εν αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, οι μεγάλοι διοργανωτές για τα Καρναβάλια της Πάτρας και της Ξάνθης μίλησαν στο Newsbomb.gr εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη πραγματοποίησή τους.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Καρναβάλι της Πάτρας. Πέρα από γεγονός πολιτισμού, ενισχύει σημαντικά την πόλη. Δεν είναι απλά μια γιορτή, είναι κινητήριος δύναμη για τη ζωή της πόλης».

Τι θα γίνει φέτος με το Καρναβάλι της Πάτρας; Έχουν διοργανώσει δράσεις; «Όλα εξαρτώνται από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Περιμένουμε την απάντηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και θα κινηθούμε ανάλογα. Ήδη γίνονται δράσεις και έχουν δρομολογηθεί εκδηλώσεις, με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, έως της 6 Μαρτίου».

Από την άλλη ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης δεν δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πραγματοποίηση της παρέλασης. Μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε: «Δυστυχώς είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα γίνει το καρναβάλι. Την Πέμπτη θα βγουν οι αποφάσεις, αλλά είναι δύσκολο να γίνουν οι αποφάσεις. Έχουμε πολλά κρούσματα στην Ξάνθη. Με τα σημερινά υγειονομικά πρωτόκολλα δεν μπορούν να γίνουν παρελάσεις και δράσεις».

Και συνέχισε: «Ο στολισμός στην πόλη θα γίνει. Όπως θα πραγματοποιηθούν με μέτρα, συναυλίες και εκθέσεις. Το κάψιμο του τσάρου δεν θα γίνει την τελευταία Κυριακή, αλλά άλλη μέρα, χωρίς κόσμο. Θα μαγνητοσκοπηθεί και θα το δείξουμε μέσω διαδικτύου όπως κάναμε και πέρυσι». Ο κ. Ασκαρίδης τόνισε πως είναι πολύ μεγάλη «πληγή» για τους επιχειρηματίες αν δεν γίνει το καρναβάλι.

Οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη και τα ρευστά επιδημιολογικά δεδομένα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς της Επιτροπής Επιδημιολόγων. Το Τριώδιο ανοίγει φέτος στις 13 Φεβρουαρίου και η Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 24 του ίδιου μήνα. Η Καθαρά Δευτέρα, στις 7 Μαρτίου, θα είναι το πρώτο τριήμερο της χρονιάς χωρίς κάποιον περιορισμό στις μετακινήσεις, έπειτα από δύο χρόνια. Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι ακόμα αρκετά ρευστά ίσως καθυστερήσουν λίγο την άρση μέτρων.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει υποστηρίζει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι σκληροί δείκτες δε θα είναι για πολύ καιρό ακόμα σε υψηλά επίπεδα, εξηγώντας ότι η αποκλιμάκωση είναι δεδομένη, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές έχουν υποχωρήσει. «Αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν φέτος τις Απόκριες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, δε φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά». Όπως είπε, υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει έναν υγειονομικό κίνδυνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης για απόκριες: Είμαστε πολύ συγκρατημένοι αν και θέλουμε να πάμε σε μια κανονικότητα

Πλεύρης: Περιμένουμε εισήγηση των ειδικών για τα καρναβάλια τις επόμενες ημέρες