ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ντομάτες από... χρυσάφι - «Είμαστε χειρότερα και από το μνημόνιο»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ντομάτες από... χρυσάφι - «Είμαστε χειρότερα και από το μνημόνιο»
Ανήμποροι να αντιδράσουν στην ακρίβεια οι πωλητές στις λαϊκές
INTIME

Σε ράλι που η καρό σημαία φαίνεται να είναι πολύ μακριά ακόμα, εξελίσσεται το θέμα της ακρίβειας, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να έχουν «εκτοξευθεί»

Η ακρίβεια συνεχίζει να «γονατίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς εκτός από τα καύσιμα και το ρεύμα, απλησίαστα είναι πλέον και τα προϊόντα στις λαϊκές αγορές, με τις αυξήσεις να μοιάζουν εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο των λαϊκών αγορών, Παντελή Μόσχο, και τον Παράσχο Κατωμέρη, έμπορο στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών, οι οποίοι τόνισαν πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι τουλάχιστον 40% πάνω ενώ το αγοραστικό κοινό πλέον αγοράζει με το... τεμάχιο!

Ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και κακοκαιρία έχουν προκαλέσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα που έχουν προκαλέσει «καλπασμό» των τιμών με το τέλος να μην είναι καν κοντά...

«Είμαστε χειρότερα και από τα μνημόνια»

Ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών, Παντελής Μόσχος, τόνισε πως η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου καθώς οι καταναλωτές είναι ανήμποροι να ακολουθήσουν το ράλι των τιμών ενώ και οι έμποροι έχουν δει τους λογαριασμούς ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη!

«Μας έχει γονατίσει η κατάσταση. Το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσθεώρητο. Ενέργεια και καύσιμα είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η δε ΔΕΗ έχει ανέβει 3 φορές πάνω! Από εκεί που ένας λογαριασμός ερχόταν 2.000 ευρώ, έχει φτάσει στις 9.000 ευρώ. Μιλάμε για μια κατάσταση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί. Τα καύσιμα ανέβηκαν, ανέβηκε και η τιμή στα μεταφορικά των προϊόντων. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Υπάρχει μια παγωμάρα, δεν αγοράζει και αν αγοράσει θα πάρει κάτι με το κομμάτι. Υπάρχει μια γκρίνια», ανέφερε ο κύριος Μόσχος.

Όσο για τις τιμές σε προϊόντα, η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι είναι απελπιστική: «Πρώτα από όλα, η ενέργεια έφερε τις αυξήσεις. Μετά είναι τα καύσιμα και μετά τα λιπάσματα. Όταν ένα μικρό ψυγείο κατανάλωνε 200 ευρώ και ξαφνικά 2.500 ευρώ, πώς θα μπορέσουμε να τα πληρώσουμε αυτά; Τα προϊόντα έχουν πάρει πάνω 40%. Αρκετά πήραν λόγω του καιρού, καθώς οι καλλιέργειες 'κάηκαν' από την βαρυχειμωνιά. Τα υπόλοιπα όμως πήραν από την άνοδο σε ενέργεια και καύσιμα. Είμαστε σε μια κατάσταση χειρότερη και από εκείνη των μνημονίων».

Ντομάτες από... χρυσάφι

Παρόμοιο ήταν και το στίγμα που μας έδωσε και ο κύριος Παράσχος Κατωμέρης, τονίζοντας πως η αύξηση των τιμών μέσα σε ένα χρόνο είναι δυσθεώρητη.

«Η κακοκαιρία μας έκανε πολύ μεγάλη ζημιά και θα δούμε μια σταθεροποίηση στις τιμές μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτά λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα με την ενέργεια και το καύσιμο. Το χαρτόκουτο, για παράδειγμα, έχει πάρει άνοδο 10 λεπτά. Οι ντομάτες έχουν πάρει άνοδο 1 ευρώ στην χονδρική, μια αύξηση που στη λιανική φτάνει τα 2 ευρώ στο κιλό. Οι πιπεριές το ίδιο, ένα ευρώ πάνω, οι μελιτζάνες επίσης 1 ευρώ πάνω. Μιλάμε για μια γενική αύξηση στα προϊόντα, η οποία είναι της τάξεως του 20% με 30%. Προφανώς υπάρχουν και οι φόροι, όμως οι τιμές είναι στα ύψη», τόνισε ο κύριος Κατωμέρης.

Η ακρίβεια φέρνει τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις – Κραυγή αγωνίας από την αγορά

Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα δημιουργούν ασφυκτική πίεση στις επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό αγώνα προκειμένου να μην οδηγηθούν σε λουκέτο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό υπό το βάρος των οικονομικών βαρών.

Ειδικότερα, όπως είπε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών(ΙΝΚΑ), Γεώργιος Λεχουρίτης, «έχουν ήδη ξεκινήσει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις «δεν αντέχουν άλλο, καθώς πέρα από την πανδημία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις». Χαρακτηριστικά είπε ότι «η αγορά ζει χειρότερες καταστάσεις και από την περίοδο των μνημονίων».

Και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος διαμαρτύρεται εντονότατα», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν αντέχει άλλο να ζει σε τέτοιες ακραίες – τραγικές καταστάσεις», αναφέροντας και το παράδειγμα των νησιωτικών περιοχών όπου η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς - όπως λένε - οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι τόσο υψηλές που δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr