ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: «Να «θυσιάσουμε» τις Αποκριές για να έχουμε ένα κανονικό Πάσχα»

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: «Να «θυσιάσουμε» τις Αποκριές για να έχουμε ένα κανονικό Πάσχα»
Πώς πρέπει να εορταστούν φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.
InTime

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για τον μοναδικό περιορισμό, αναφορικά με την εστίαση, ο οποίος άρθηκε μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και για το πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι φετινές εκδηλώσεις τις Απόκριες.

Η μόνη αλλαγή, που αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είναι ο περιορισμός στους καθήμενους ανά τραπέζι στην εστίαση. Οι ειδικοί προτιμούν να «θυσιάσουν» τις Απόκριες, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως, «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, εάν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις μπουν στο «πάγο» και αποφύγουμε τους συνωστισμούς που είναι δεδομένο πως θα επιφέρουν τα καρναβάλια, θα μπορέσουμε με ασφάλεια να κάνουμε ένα ελεύθερο Πάσχα και στην συνέχεια ένα κανονικό καλοκαίρι έπειτα από δύο χρόνια. Πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα, οι εμβολιασμοί είναι η μόνη λύση στην πανδημική έξαρση».

Αναφορικά με τον μοναδικό περιορισμό ο οποίος άρθηκε σήμερα, ο κ. Τζανακης σχολίασε, «η άρση των περιοριστικών μέτρων κρίνετε με βάση την επιδημιολογική εικόνα, η οποία σχετίζεται με την σταθεροποίηση στη διασπορά των κρουσμάτων, αφενός αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, για να αρθεί μόνο ο περιορισμός στους καθήμενους ανά τραπέζι στην εστίαση».

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 87 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, ενώ 515 παραμένουν διασωληνωμένοι. Στα 19.618 είναι τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο.

Αυτή είναι η νέα αλλαγή στην εστίαση

Η πολυπόθητη, σχεδόν από το σύνολο της κοινωνίας, χαλάρωση φαίνεται πως απέχει ακόμα αρκετά από το να γίνει πραγματικότητα. Η άρση μέτρων έχει μπει στον «πάγο» καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη (09/02) και εισηγήθηκε μια και μοναδική αλλαγή, που αφορά την εστίαση. Επί της ουσίας από την επόμενη εβδομάδα θα καταργηθεί το όριο των πελατών ανά τραπέζι. Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν έξι άτομα ανά τραπέζι ενώ τώρα δεν υπάρχει όριο πελατών. Συνεπώς, στα καταστήματα εστίασης – όπου έχουν δικαίωμα εισόδου μόνο εμβολιασμένοι – θα μπορούν να κάθονται μεγαλύτερες παρέες ανά τραπέζι.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κλήθηκε να αποφασίσει αν θα δώσει το «πράσινο φως» για να υπάρξει χαλάρωση και σε κάποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα, από όσα είναι σε ισχύ, και έκρινε πως ακόμα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να συμβεί κάτι τέτοιο. Προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η κατάσταση στο ΕΣΥ, είναι τέτοια που ακόμα δεν επιτρέπει περαιτέρω χαλάρωση για την κοινωνία και τον κόσμο της αγοράς.

Συνεπώς, το σενάριο που ήθελε την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων, αλλά και την επαναφορά όρθιων πελατών σε καταστήματα διασκέδασης, δεν επιβεβαιώθηκε.

Την ίδια στιγμή, έχουν μπει στον «πάγο» τα όποια σχέδια για τις Απόκριες. Με τα τωρινά δεδομένα δεν θα πραγματοποιηθούν εορτασμοί για τα καρναβάλια για 3η συνεχόμενη χρονιά, εκτός αν σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις αλλάξει άρδην το κλίμα και τα δεδομένα και δοθεί το «πράσινο φως».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η κατανομή των 19.618 νέων λοιμώξεων - 5.101 στην Αττική και 2.391 στη Θεσσαλονίκη