ΕΛΛΑΔΑ

Ο Άγιος Βαλεντίνος κινδυνεύει από τον κορονοϊό;

Άγιος Βαλεντίνος και κορονοϊός
Τα τριαντάφυλλα έχουν την τιμητική τους
Newsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Τι λένε οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα λουλούδια στο Newsbomb.gr λίγες ώρες πριν την πιο ερωτική ημέρα του χρόνου, ανθοδέτες και ιδιοκτήτες ανθοπωλείων από την Αθήνα, τον Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη.

Πέρυσι ο κορονοϊός ήταν αυτός που με τα βέλη του κυνηγούσε τον Άγιο Βαλεντίνο αλλά δεν κατάφερε να τον «χτυπήσει» καθώς παρά τα αυστηρά μέτρα τα ανθοπωλεία είχαν ανοίξει και προσκαλούσαν τον κόσμο να εκφράσει την αγάπη του με λουλούδια.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σίγουρα πιο ασφαλείς όλοι, συγκριτικά με πέρυσι, αλλά η πανδημία με τις μεταλλάξεις της έχει αφήσει την σκιά της και στον τομέα των λουλουδιών.

Το τσουνάμι της ακρίβειας στην ενέργεια και στις μεταφορές έχει πλήξει και τον πρωτογενή τομέα στην οποία εντάσσεται και η καλλιέργεια των λουλουδιών.

Ακόμη και οι παγκόσμιοι παίκτες στην αγορά του λουλουδιού «γονάτισαν» από τον covid-19. Το αποτέλεσμα είναι για να καλυφθεί η αγορά της Ευρώπης θα χρησιμοποιηθούν τριαντάφυλλα από την…λατινική Αμερική.

Το Newsbomb.gr σκιαγραφεί την κατάσταση που βιώνουν τα ανθοπωλεία της χώρας.

Αυτοί οι άνθρωποι που εκπροσωπούν έναν κλάδο που υπομένει μαρτυρικά συνέπειες χωρίς να ευθύνεται, προσφέρουν λουλούδια, αγάπη και ενσυναίσθηση και μας δίνουν το παράδειγμα για να αισιοδοξούμε για μέρες καλύτερες.

Μάριος Βαλλιάνος: Ας κάνουμε τους αγαπημένους μας να χαμογελάσουν

Μάριος Βαλλιάνος
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών κ. Μάριος ΒαλλιάνοςNewsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών κ. Μάριος Βαλλιάνος μιλάει στο Newsbomb.gr για την ιδιαίτερη φέτος ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Συγκεκριμένα λέει:

«Η ημέρα του Βαλεντίνου Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 είναι ιδιαίτερη για τους ιδιοκτήτες ανθοπωλείων αλλά και για όσους ασχολούνται με το χώρο της ανθοκομίας και τα λουλούδια.

Μέσα σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες στην καθημερινότητά τους με ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Από το ρεύμα που χρειάζονται για τα ψυγεία, φωτισμό κλπ, τα καύσιμα, τα μεταφορικά τους, έως και τα υλικά για τις δημιουργίες τους.

Την ίδια ώρα η πανδημία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν συρρικνώσει τόσο την εγχώρια όσο και την διεθνή αγορά των λουλουδιών με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλές επιχειρήσεις παραγωγής καθώς και θερμοκήπια.

Ακόμη και η παραγωγή της Ολλανδίας "λύγισε" από τον covid-19 και έχει μειωθεί δραματικά. Στην Ελλάδα είχαμε το καλοκαίρι τις φωτιές, το φθινόπωρο τις πλημμύρες και τώρα πριν από λίγο καιρό τις έντονες χιονοπτώσεις και αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή την οποία περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό. Η εφοδιαστική αλυσίδα επίσης σημείωσε σημαντικές αυξήσεις σε όλους τους τομείς του εμπορίου και φυσικά και στην ανθοκομία.

Για τους παραπάνω λόγους μεγάλο μέρος των λουλουδιών έρχονται από χώρες της λατινικής Αμερικής όπως το Εκουαδόρ και η Κολομβία, με την επιβάρυνση των μεταφορικών με αεροπλάνα ψυγεία.

Η μέση τιμή, η οποία τονίζω μεγάλο μέρος της θα απορροφηθεί από τους ιδιοκτήτες ανθοπωλείων, μπορεί και να είναι στα 5 € το τριαντάφυλλο.

Στηρίζοντας το ανθοπωλείο της γειτονιάς, ο κόσμος να ξέρει πως στηρίζει έναν κλάδο να κρατηθεί όρθιος σε μια σειρά από αντίξοες συγκυρίες.

Επί πλέον η γιορτή των ερωτευμένων έρχεται να δώσει χρώμα στην γκρίζα καθημερινότητά μας. Ας κάνουμε τους αγαπημένους μας να χαμογελάσουν».

Έλενα Φαλτάκα: Τα λουλούδια μαρτυρούν όσα οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν

agios-valentinos-3.jpg
Η νεαρή ανθοδέτης Έλενα Φαλτάκα δημιουργεί όμορφες ανθοδέσμεςNewsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

«Τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που ο covid-19 μπήκε στη ζωή μας παρακολουθώ τους ανθρώπους και διακρίνω μια ψυχολογική πτώση», λέει η νεαρή ανθοδέτρια και ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου από την Νέα Ιωνία του Βόλου Έλενα Φαλτάκα στο Newsbomb.gr και συνεχίζει, «Οι ζωές μας έχουν αλλάξει πάρα πολύ ακόμη και τα δεδομένα σε πολλές περιπτώσεις. Από όλο αυτό το κύμα της αλλαγής δεν έμεινε ανεπηρέαστη η αγορά του λουλουδιού. Από τη μία σταμάτησε η ζήτηση από τον κόσμο, από την άλλη προϊόν, το οποίο είναι και ευπαθές σημείωσε αυξητικές τάσεις. Και εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτές τις νέες συνθήκες. Αυτή είναι η δύσκολη καθημερινότητα. Ωστόσο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν χωράνε αυτές οι σκέψεις. Ο έρωτας έχει την τιμητική του και πρέπει να τον αποδώσουμε στους ανθρώπους μας αλλά και να τον αποδεχθούμε. Και ξέρετε κάτι; Όπως έχουν διαμορφωθεί οι ζωές μας, η ανάγκη να ανταλλάξεις ένα λουλούδι είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τα λουλούδια μαρτυρούν όσα οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν. Και όλοι μας πλέον έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε και να μοιραστούμε συναισθήματα».

agios-valentinos-4.jpg
Μια δημιουργία της Έλενας ΦαλτάκαNewsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Ηλίας Μάνδρος: Η μέρα του Βαλεντίνου είναι αυτή που φέρνει χρώμα στην καθημερινότητα μας

Ο Ηλίας Μάνδρος με μια ανθοδέσμη έξω από το κατάστημα τουNewsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, πρόεδρος Ένωσης επαγγελματιών και εμπόρων Αιγάλεω & ιδιοκτήτης ανθοπωλείου, Ηλίας Μάνδρος, με τη σειρά του ανέφερε:

«Φέτος είναι μια χρονιά ιδιαίτερη. Ο covid-19 δεν έχει φύγει από τις ζωές μας και έχει ρίξει την σκιά του στην καθημερινότητα μας. Οι τιμές έχουν αυξηθεί στα πάντα και ήταν λογικό να επηρεάσουν και τα λουλούδια αφού αυτά μεγαλώνουν σε θερμοκήπια και στην συνέχεια μεταφέρονται. Επομένως ο πρωτογενής τομέας είναι επιβαρυμένος και από το πετρέλαιο και από τις μεταφορές. Όλα τα ανθοπωλεία όμως έχουμε απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων για να είναι τα λουλούδια προσιτά στον κόσμο.

Άλλωστε η μέρα του Βαλεντίνου είναι αυτή που φέρνει χρώμα στην καθημερινότητα μας, θυμίζει σε όλους μας πως ο έρωτας είναι σημαντικός στη ζωή μας και η αγάπη επίσης.

Δεν είναι μια μέρα που χωράει το γκρίζο της καθημερινότητας όπως μας το έχουν επιβάλλει οι εποχές και οι συνθήκες.

Δύο χρόνια πανδημίας και όλοι έχουμε την ανάγκη να προσφέρουμε ή να μας προσφέρουν ένα λουλούδι, η υπέρτατη κίνηση ευγένειας.

Καλούμε τον κόσμο να χαρεί, να βάλει στην άκρη τους προβληματισμούς του και τα άγχη του και να αφήσει τα λουλούδια να δώσουν έμφαση και να κυριαρχήσουν. Οι μικρές χαρές είναι που δίνουν ένταση και χρώμα. Το μήνυμα μου είναι ο κόσμος να μην χάσει την ψυχολογία του, να επισκεφθεί το ανθοπωλείο της γειτονιάς του και να γιορτάσει αυτή την τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη ημέρα»

Παναγιώτης Τσιλιγκίρης: Ο κόσμος γενικά έχει ανάγκη να εκφραστεί και να δείξει την αγάπη και τα συναισθήματά του παρά τις δυσκολίες

agios-valentinos-6.jpg
Μια σέλφι για τον Παναγιώτη Τσιλιγκίρη και τις ζέρμπερες τουNewsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Ο Παναγιώτης Τσιλιγκίρης είναι γεωπόνος και ανθοδέτης στη Κοζάνη μιλά στο Newsbomb.gr γι’ αυτή την ξεχωριστή ημέρα, για τον κόσμο αλλά και για το κλάδο του λουλουδιού που μαραίνεται. Συγκεκριμένα λέει, «Ο Αγ. Βαλεντίνος είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τα ανθοπωλεία και όλοι οι συνάδελφοι έτσι και εμείς προσδοκούμε το καλύτερο γιατί πέρα από το υψηλό κόστος αγοράς από τη μεριά μας χρειάζονται και πολλές εργατοώρες προσωπικής δουλειάς και προετοιμασίας προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους πελάτες μας. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική και σίγουρα επηρεάζεται από τις συνθήκες της εγχώριας αλλά και παγκόσμιας αγοράς μιας και η συγκεκριμένη μέρα γιορτάζεται διεθνώς. Η φετινή χρονιά και η περυσινή χαρακτηρίζονται σίγουρα ιδιαίτερες λόγω του ιού Covid και επηρέασαν την αγοραστική δύναμη όλων μας όχι μόνο στο δικό μας είδος αλλά σχεδόν όλη την αγορά στο σύνολό της».

Για τον κόσμο

Στην συνέχεια αναφέρεται στην συμπεριφορά του κόσμου και τι περιμένει από αυτόν για του Αγίου Βαλεντίνου, «Πιστεύω πως ο κόσμος γενικά έχει ανάγκη να εκφραστεί και να δείξει την αγάπη και τα συναισθήματά του παρ’ όλες τις δυσκολίες και γενικά τις ιδιαίτερες συνθήκες και τους τυχόν περιορισμούς λόγω της πανδημίας και ελπίζω πως στο μέτρο του δυνατού ο καθένας είτε λίγο είτε πολύ θα το πράξει. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να μην απογοητεύσουμε κανέναν, να κρατήσουμε το κόστος σε λογικά επίπεδα ώστε να μπορέσουν να μας εμπιστευτούν όπως και τις προηγούμενες χρονιές».

Ο χώρος του λουλουδιού

Τέλος κάνει λόγο για τον κλάδο του λουλουδιού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, «Σε γενικές γραμμές το ελεύθερο επάγγελμά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω κρίσης αλλά και λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι δυσκολίες για όλους. Ο δικός μας χώρος έχει σίγουρα επηρεαστεί αλλά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε μέσα από την διατήρηση της ποιότητας σε επίπεδο παροχών, μέσα από την συνέπεια μας καθώς και μέσα από την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες μας. Εύχομαι καλές δουλειές σε όλους».

Νίκος Κουμπής: Η δική μας προσπάθεια να διατηρήσουμε καθημερινά τον ρομαντισμό που όλοι κρύβουμε μέσα μας

Ο Νίκος Κουμπής με τις πολύ όμορφες φαλενόψιςNewsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη ο νεαρός ανθοδέτης και ιδιοκτήτης ανθοπωλείου Νίκος Κουμπής μιλάει στο Newsbomb.gr για την φετινή γιορτή των ερωτευμένων.

Ειδικότερα λέει, «Κάποια πράγματα στη ζωή μας είναι διαχρονικά. Όπως η καθιερωμένη γιορτή των ερωτευμένων! Ο κόσμος κάθε χρόνο εκδηλώνει τα συναισθήματα και την αγάπη του στο σύντροφό του. Τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει η ανάγκη αυτή πολύ περισσότερο, λόγω των απανωτών λοκντάουν και της εσωστρέφειας . Η χρονιά φέτος έχει αντικρουόμενα χαρακτηριστικά. Αφενός πηγάζει από τον κόσμο η ελπίδα να τελειώνουμε μια και καλή με τον Covid και όλα τα μέτρα περιορισμού, αφετέρου όλες αυτές οι μοναδικές στιγμές που θα μπορούσαμε να ζήσουμε, εξανεμίζονται η μια μετά την άλλη. Από ένα τραπέζι με συγγενείς μέχρι τη διασκέδαση που έχουμε όλοι ανάγκη. Σίγουρα δεν είναι ακόμα η ώρα να εφησυχάζουμε αλλά τις στιγμές με τον άνθρωπό μας, μπορούμε ακόμα να τις χαρούμε! Εκεί έγκειται και η δική μας προσπάθεια να διατηρήσουμε καθημερινά τον ρομαντισμό που όλοι κρύβουμε μέσα μας, με αποκορύφωμα τη μέρα του Βαλεντίνου. Ο κόσμος στηρίζει σταθερά τον αγώνα που δίνουμε στο κατάστημα μας και τον ευχαριστούμε πραγματικά. Τα δείγματα για τις 14 Φλεβάρη είναι πολύ ελπιδοφόρα με τις παραγγελίες να έρχονται η μία μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο κλάδος του λουλουδιού βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Από τις αυξήσεις στην ενέργεια την εποχή covid έως και την ακρίβεια. Θα ήθελα να κλείσω την συνέντευξη με ένα μήνυμα, καθώς ζούμε σε μια ιδιαίτερη εποχή και καλό είναι να προχωράμε σαν κοινωνία. Σε μια γυναίκα δεν σηκώνουμε ποτέ το χέρι μας, παρά ΜΟΝΟ για να την κλείσουμε στην αγκαλιά μας και να της προσφέρουμε τριαντάφυλλα!».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.