ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό νόσησης: Εξετάζουν αλλαγές για την επαναμόλυνση - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις

Πιστοποιητικό νόσησης: Εξετάζουν αλλαγές για την επαναμόλυνση - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Οι αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου Υγείας
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Οι αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου Υγείας

Τα πιστοποιητικά νόσησης θα είναι το επόμενο πεδίο παρέμβασης του υπουργείου Υγείας μετά την σημαντική χαλάρωση των μέτρων που θα ισχύσει από το Σάββατο και μέχρι να ολοκληρωθεί η άρση των περισσότερων μέτρων στα τέλη Μαρτίου όπως εξήγγειλε την Πέμπτη ο Θάνος Πλεύρης.

Η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα για περιστατικά επαναμόλυνσης τα οποία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. «Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» είχε δηλώσει στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τα μέλη της Επιτροπής τα οποία και θα κάνουν τη σχετική εισήγηση με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr να αναφέρουν όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, όσων ασθένησαν δεύτερη φορά με κορονοϊό και έχουν εμβολιαστεί, ότι για όσους επανάνοσήσουν εντός τριμήνου από την πρώτη νόσηση θα τους δίνεται η δυνατότητα για νέο πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης διάρκειας, με την υποχρέωση εντός ενός μήνα να έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για το εμβόλιο (είτε τη δεύτερη, είτε την τρίτη δόση).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την παραπάνω εισήγηση έχουν κάνει οι επιστήμονες στην κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών.

H ανάγκη να υπάρξει άμεσα λύση σε αυτό το κενό είναι μεγάλη καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται ξαφνικά χωρίς επίσημο πιστοποιητικό και άρα χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδο στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εργασία τους.

Πιστοποιητικό νόσησης: Πόσο διαρκεί - Πώς βγαίνει

Πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προ ημερών καθορίζει μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Όπως προβλέπει, για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης, ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κάνει rapid test, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα παραμένει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ.

Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

  • κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  • ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test.

Πιστοποιητικό νόσησης: Ποια η ισχύ του

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Πιστοποιητικό νόσησης: Τι θα ισχύει για όσους μολύνθηκαν δεύτερη φορά

Πιστοποιητικό νόσησης: Πόσο διαρκεί - Πώς βγαίνει