Αντώνης Βορκάκης: Ο συνταξιούχος ναυτικός που επιδιορθώνει παλιά ποδήλατα στο Αιγάλεω
Κρατάει στα χέρια του κομμάτι σπασμένου σκελετού από ένα μοντέρνο ποδήλατο...
ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Βορκάκης: Ο συνταξιούχος ναυτικός που επιδιορθώνει παλιά ποδήλατα στο Αιγάλεω

Ο Αντουάν (όπως τον αποκαλούν) ισιώνει σκελετούς και λαδώνει αλυσίδες και…παιδικά όνειρα. «Τα νέα ποδήλατα δεν είναι το ίδιο γερά με τα παλιά και οι σκελετοί τους κόβονται σαν…χαρτί», λέει στο Newsbomb.gr.

«Φόρτσα στο πετάλι να έρθουν και άλλοι, πάμε για ορθοπεταλιές», παρότρυνε τους ακροατές του μέσα από ένα παλιότερο τραγούδι του ο Κώστας Μακεδόνας.

Το ποδήλατο είναι συνυφασμένο με τις παιδικές αναμνήσεις όλων μας, μηδενός εξαιρουμένου. Είναι η πρώτη φορά που στην ζωή μας μπήκε η λέξη…ισορροπία.

Το πιο συναρπαστικό παιχνίδι που πρόσφερε ταχύτητα, σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός, αλλά ταυτόχρονα απαιτούσε και τον έλεγχο της.

Οι πτώσεις και τα σχισμένα γόνατα ήταν τα πρώτα μαθήματα υπευθυνότητας που παίρναμε από παιδιά. Μα πιο πολύ στεναχωριόμασταν όταν το αγαπημένο μας ποδήλατο χαλούσε, όταν στράβωνε η ζάντα του, όταν τα φρένα δεν έπιαναν.

Οι μάστορες που τα έφτιαχναν οι παλιοί έχουν λιγοστέψει στις ημέρες μας, έχουν μείνει ελάχιστοι. Ένας από τους τελευταίους ο Αντουάν από το Αιγάλεω κατά κόσμον Αντώνης Βορκάκης μιλάει στο Newsbomb.gr για την τέχνη που χάνεται.

Οι παλιοί, όπως ο κύριος Αντώνης, έπιαναν στα χέρια τους τα ποδήλατα και τους έδιναν ξανά ζωή. Αυτό κάνει και ο ίδιος μέχρι σήμερα.

Στο Newsbomb.gr αναφέρει ότι τα ποδήλατα στην πλειονότητα τους που απευθύνονται στα παιδιά είναι «αέρας», ψεύτικα και έχουν λίγες δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με τα παλιότερα και δεν είναι λίγα τα ποδήλατα που του φέρνουν με σπασμένο σκελετό.

Τονίζει ότι δεν υπάρχουν αλάνες για να μπορούν τα παιδιά σήμερα να κάνουν ποδήλατο ξέγνοιαστα ενώ η οδική συμπεριφορά που έχουν οι οδηγοί είναι η κύρια αιτία πολλών ατυχημάτων.

Στους πρώτους περιορισμούς λόγω covid-19 ο κόσμος αγόραζαν σωρηδόν ανακατασκευασμένα ποδήλατα γιατί με αυτό τον τρόπο ο κόσμος «δραπέτευε».

Ο Αντώνης Βορκάκης μπορεί να ασχολείται λίγο παραπάνω από μία δεκαετία με την επισκευή ποδηλάτων αλλά τα χέρια του δίνουν ζωή στα κινούμενα όνειρα με πετάλι που τρέχουν τα παιδιά.

Το πρόσωπο του ψημένο από τις θάλασσες που γύριζε όταν ήταν ναυτικός, ο λόγος του άμεσος, ευθύς, το μυαλό του κοφτερό και μια κρυμμένη παιδικότητα που αναδύεται όταν «ανασταίνουν» τα χέρια του ένα παλιό ποδήλατο.

Αυτός είναι ο Αντουάν όπως τον ξέρουν στο Αιγάλεω. Ένας ευαίσθητος κύριος και μάστορας από τους λίγους.

Αντώνη τα ποδήλατα τα καινούργια που απευθύνονται στα παιδιά βγάζουν πολλές ζημιές, γιατί συμβαίνει αυτό;

«Τα καινούργια ποδήλατα είναι όλα ψεύτικα και επικίνδυνα. Τα παιδάκια είναι κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα μπροστά από έναν υπολογιστή και όταν βγαίνουν και κάνουν ποδήλατο μιμούνται όσα κάνουν στα ηλεκτρονικά, την ίδια ώρα τα νέα ποδήλατα είναι αέρας και με μια σούζα σπάνε στη μέση οι σκελετοί».

Τα παλιά ποδήλατα ήταν πολύ πιο γερά;

«Ναι, καμία σχέση! Για αυτό είναι σχεδόν αθάνατα. Σήμερα κοιτάνε την παραγωγή, δεν κοιτάνε το ποδήλατο ως ποδήλατο».

Πόσα χρόνια κάνεις αυτή τη δουλειά

«Δεν είμαι από τους παλιούς, παλιούς κάνω αυτή τη δουλειά γιατί με ευχαριστεί, γιατί την νιώθω, γιατί μ’αρέσει να διορθώνω και να φτιάχνω τα παλιά ποδήλατα. Ωστόσο ασχολούμαι μέρα-νύχτα πάνω από μία δεκαετία. Ήμουν ναυτικός».

Τα παιδιά έχουν χώρους για να κάνουν αμέριμνα τις ορθοπεταλιές τους;

«Τα παιδιά πλέον δεν έχουν τις αλάνες και τους απλωτούς δρόμους για να κάνουν ποδήλατο. Οι οδηγοί δεν σέβονται τους ποδηλάτες, δεν τους προσέχουν, υπάρχουν πολλά ατυχήματα και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι επειδή είμαι εδώ στο πεζοδρόμιο και καλούμαι να τα φτιάξω».

Δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι;

«Στο Αιγάλεω που δραστηριοποιούμαι εγώ είπαν ότι έφτιαξαν ένα ποδηλατοδρόμιο και ουσιαστικά βάλανε δύο πλακάκια δρόμο. Πως θα γίνει; Να σταματάει ο ένας για να περνά ο άλλος. Στις Τζιτζιφιές φτιάξανε ένα καλό αλλά και αυτός έχει κάποιες ελλείψεις».

Ο κόσμος αγοράζει ποδήλατα;

«Στην πανδημία είχε γίνει το ποδήλατο μόδα. Είχα εδώ 200 ποδήλατα β΄ κατηγορίας και μόλις ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα τα πούλησα όλα. Και ξέρεις γιατί; Επειδή ο κόσμος ήθελε να βγαίνει από το σπίτι του και να βρίσκεται. Να μην είναι εγκλωβισμένος».

Οι τιμές στα ποδήλατα;

«Μικρά μπορείς να βρεις από 20€ και 30 € και τα μεγάλα κυμαίνονται από 50€ έως 90 €».

Σου αρέσει η δουλειά σου;

«Ζω πλέον γι’ αυτό. Να κάνω τα ποδήλατα ανακατασκευή. Ήταν κάποια που ήταν για πέταμα και τους έχω δώσει ζωή γιατί πέρασαν από τα χέρια μου. Και ξέρεις που χαίρομαι; όταν τα καβαλάνε πιτσιρίκια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.