ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δημοσκόπηση: Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία - Τι λένε οι πολίτες για την ακρίβεια

Νέα δημοσκόπηση: Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία - Τι λένε οι πολίτες για την ακρίβεια

Δημοσκόπησεις: Η άποψη των πολιτών για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία – Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια

Μία νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι η ακρίβεια αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρουσίασε ο Alpha.

Πρόκειται για τη δημοσκόπηση της εταιρείας ABACUS, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 2 και 8 Μαρτίου, σε δείγμα 1.026 ατόμων.

Η δημοσκόπηση μέσα από φωτογραφίες:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σχετικά με τις συνέπειες που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 93% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά-ενέργεια, το 4% απαντά «ίσως» και το 2% «όχι».

Το 53% θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ενισχυθεί η Τουρκία. Το 28% κρίνει πως «ίσως» θα υπάρξει αρνητική επίδραση και το 17% πως «όχι».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά πως «ναι», το 22% «ίσως» και το 10% «όχι».

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα, το 62% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκφράζει την εκτίμηση ότι θα δυσκολέψει τη θέση της Ελλάδας, το 27% ότι «θα βοηθήσει» και το 9% απαντά πως «ούτε θα δυσκολέψει, ούτε θα βοηθήσει».

Ακρίβεια ή πανδημία;

Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως απαντά το 48% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 17% επιλέγει την πανδημία. Το 33% των συμμετεχόντων στην έρευνα κρίνει ότι τόσο η ακρίβεια όσο και η πανδημία είναι «το ίδιο σημαντικά».

Το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η καθημερινότητα του μέσου Έλληνα τους επόμενους 12 μήνες θα είναι «χειρότερη», το 21% «ίδια» και μόλις το 10% «καλύτερη».

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες της ακρίβειας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 77% έχει προχωρήσει σε μείωση εξόδων-υπηρεσίες, το 75% έχει προχωρήσει σε μείωση των εξόδων στο σούπερ μάρκετ και το 71% απαντά μείωση κατανάλωσης θέρμανσης.

Δείτε τα δύο μέρη της δημοσκόπησης, όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha: