ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στα Γρεβενά: «Όταν αρχίζει το οξειδωτικό…» - Η μαρτυρία συναδέλφου των τριών άτυχων εργατών

Έκρηξη στα Γρεβενά: «Όταν αρχίζει το οξειδωτικό…» - Η μαρτυρία συναδέλφου των τριών άτυχων εργατών
Για την έκρηξη στα Γρεβενά και τα πιθανά αίτιά της μίλησε συνάδελφος των τριών εργατών που έχασαν τη ζωή τους
greveniotis.gr

Για την έκρηξη στα Γρεβενά και τα πιθανά αίτιά της μίλησε συνάδελφος των τριών εργατών που έχασαν τη ζωή τους

Την δική του εκτίμηση για την αιτία της ισχυρότατης έκρηξης στην εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών στα Γρεβενά κατά την οποία τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατέθεσε συνάδελφός τους λέγοντας, μεταξύ άλλων, «όταν ξεκινάει το οξειδωτικό…».

«Πιθανότατα η έκρηξη να έγινε στα πρώτα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Όταν αρχίζει το οξειδωτικό…» είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο Βασίλης Παλέγκας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τρεις άτυχοι συνάδελφοί του βρήκαν ακαριαίο θάνατο: «Στην ουσία πρέπει να εξαϋλώθηκαν, τρία παλληκάρια, Ζήσης Αποστολίδης 32 ετών από τα Γρεβενά, Κωνσταντίνος Ορφανίδης 36 ετών από τη Δήμητρα Γρεβενών και Χαράλαμπος Κικίδης 46 ετών από τον Πολύμυλο Κοζάνης».

Συγκλονισμένος από την τραγωδία ο κ. Παλέγκας είπε, επίσης, πως «αν δεν είχα δουλειά το πρωί στην εφορία θα ήμουν κι εγώ εκεί. Μαζί με τους τρεις συναδέλφους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η εταιρεία τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν είχαμε κανένα παράπονο από τη διοίκηση. Η έκρηξη ήταν φοβερή. Ήμουν στην εφορία όταν συνέβη το κακό. Κουνήθηκαν τα τζάμια από το ωστικό κύμα. Κατάλαβα ότι κάτι άσχημο συνέβη στην ΕΛΤΕΚ».

Από την έκρηξη που ισοπέδωσε ολοκληρωτικά το εργοστάσιο και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές που απέχουν 20 χιλιόμετρα, τραυματίστηκε και ένας φύλακας που εκείνη τη στιγμή έκανε αλλαγή βάρδιας. Ολόκληρη η μονάδα παραγωγής της επιχείρησης καταστράφηκε, ενώ κομμάτια μπετόν και άλλα υλικά εκσφενδονίστηκαν ακόμα και σε απόσταση 500 μέτρων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης στα Γρεβενά

Η έκρηξη το πρωί της Δευτέρας στα Γρεβενά έγινε στο χώρο όπου λειτουργούσε η μονάδα παραγωγής συσκευασίας και γαλακτωμάτων.

Όπως εξήγησαν στο Newsbomb.gr αρμόδιες πηγές, τα γαλακτώματα είναι υλικά μέσω των οποίων παράγεται το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή ο δυναμίτης. Τα γαλακτώματα παράγουν αέρια, όπως το νιτρικό αμμώνιο. Το νιτρικό αμμώνιο μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα σε έναν χώρο.

«Εάν για κάποιο λόγο έχουμε υπερθέρμανση σε έναν εσώκλειστο χώρο, στον οποίο υπάρχει στον αέρα εκρηκτικό μείγμα, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά. Ακόμα είναι νωρίς για να πούμε τι συνέβη στην περίπτωση της έκρηξης στο εργοστάσιο στα Γρεβενά», σχολίασε πηγή από την Πυροσβεστική.

Με εντολή του Εισαγγελέα η έρευνα ανατίθεται στην Αστυνομία

Το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών και τον καταλογισμό των ευθυνών της έκρηξης στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών, αντί της Πυροσβεστικής που είχε αρχικά ανατεθεί, με νέα εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών ανατίθεται στην Αστυνομία και στο τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Γρεβενών.

Από έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά μέτρα από το χώρο της έκρηξης ανάμεσα σε κομμάτια από μπετόν και σίδερα εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις εργαζόμενους που εκείνη την ώρα ήταν στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου.

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί οι τρεις εργαζόμενοι του εργοστασίου στα Γρεβενά - Η ανακοίνωση της εταιρείας