Επιτραπέζια 1821
Μια οικογένεια παίζοντας το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάχες» του 1821
ΕΛΛΑΔΑ

Οι μάχες και οι ήρωες του 1821 στα χέρια των παιδιών

Τα επιτραπέζια που είναι αφιερωμένα στο 1821 και βρίσκονται υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου - Τι λέει ο Χρήστος Τζαφόλιας ένας από τους ανθρώπους που έτρεξαν το συγκεκριμένο project στο Newsbomb.gr

Στο πολεμικό μουσείο υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία είναι αφιερωμένα στην Επανάσταση του 1821. «Επαναστατική» σκέψη θα πει κανείς, να βγάλουν τέτοια παιχνίδια την εποχή που όλοι οι πιτσιρικάδες είναι «καθηλωμένοι» στην οθόνη και αγνοούν την ιστορία τους.

Με αυτό τον τρόπο όμως έρχονται όχι απλά σε επαφή αλλά μαθαίνουν για γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που δεν θα διδαχθούν ποτέ.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στους ανθρώπους που αποφάσισαν να μάθουν στα παιδιά (αλλά και στους μεγάλους) κομμάτι της ιστορίας της επανάστασης μέσω παιχνιδιών.

Συναντήσαμε έναν από τους ανθρώπους που έτρεξαν το συγκεκριμένο project εν τη γενέσει του, τον Χρήστο Τζαφόλια. Ο ίδιος μιλά για το εγχείρημα αυτό , για το πολεμικό μουσείο, τις δυσκολίες της υλοποίησης ενός τόσο μεγάλου project αλλά και την πολιτισμική συμβολή αυτού.

Η σειρά παιχνιδιών 1821 εκδόθηκε υπό την αιγίδα του πολεμικού μουσείου

Επιτραπέζια παιχνίδια σειρά 1821... Ο σκοπός είναι μικροί και μεγάλοι να μάθουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας;

«Ακριβώς! Ο σκοπός είναι μέσω της μοναδικής αυτή σειράς των 5 επιτραπέζιων παιχνιδιών για το 1821, μικροί και μεγάλοι φίλοι των επιτραπέζιων παιχνιδιών να ανακαλύψουν σχεδόν τα πάντα από εκείνη την περίοδο. Σκεφτείτε ότι πλην των γνωστών θεμάτων που καλύπτουν τα παιχνίδια περί της ελληνικής επανάστασης όπως γνωστές μάχες, προσωπικότητες του αγώνα κλπ, υπάρχουν σπάνιες ερωτήσεις και πληροφορίες όπως για παράδειγμα με τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά κατά την διάρκεια του αγώνα, ποιο ήταν το διαιτολόγιο και οι διατροφικές συνήθειες των οπλαρχηγών εκείνης της εποχής, ιδιαίτερες ενδυμασίες κοκ».

Ποια ήταν η κινητήρια ώθηση για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν αυτά τα παιχνίδια;

«Ως μια αμιγώς ελληνική εταιρεία , την προηγούμενη χρονιά θεωρήσαμε χρέος μας να εκδώσουμε μια σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών για την μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία του έθνους μας. Αυτό ήταν το πιο ισχυρό μας κίνητρο , δηλαδή να τιμήσουμε τους προγόνους μας στους οποίους οφείλουμε την ελευθέρια μας και ο αγώνας τους να γίνει γνωστός σε όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας».

Ο Αναστάσιος Δεσύλλας με το παιχνίδι Μάχες

Όταν τα φτιάχνατε είχατε αντιληφθεί το μέγεθος της ιστορίας που έπρεπε να αποτυπώσετε;

«Ναι από τις πρώτες κιόλας στιγμές που το συζητήσουμε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας μας κ. Αναστάση Δεσύλλα, είχαμε την πλήρη συναίσθηση ότι το συγκεκριμένο έργο θα ήταν αρκετά απαιτητικό και πολύπλοκο. Για αυτόν ακριβώς τον το λόγο ζητήσαμε την συνδρομή του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και συγκεκριμένα της διεύθυνσης Ιστορίας του Πολεμικού Μουσείου ώστε να τεκμηριώσει, και να αποτυπώσει τα γεγονότα εκείνης της εποχής με την μέγιστη ακρίβεια, αλήθεια και καταγεγραμμένη εγκυρότητα».

Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για να υλοποιηθούν αυτά;

«Η ιδέα της δημιουργίας των επετειακών επιτραπέζιων για το 1821 ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και το πρώτο παιχνίδι βρέθηκε στα καταστήματα παιχνιδιών στα Χριστούγεννα του 2020. Ξεκινήσαμε με το σχεδιασμό των μηχανισμών των παιχνιδιών , ύστερα της εικονογράφησης αυτών και κατόπιν με την συγγραφή του εκπαιδευτικού ιστορικού βιβλίου που περιέχεται στο ένα εκ των 5 παιχνιδιών της σειράς. Στο τέλος το υλικό στάλθηκε στο Πολεμικό μουσείο για την ιστορική τεκμηρίωση , παρατηρήσεις ή και προσθήκες πληροφοριών επί των παιχνιδιών».

Τα παιχνίδια σας φέρουν την έγκριση του Πολεμικού Μουσείου. Αυτό και μόνο το γεγονός «μαρτυρά» την ποιότητα τους;

«Σαφώς. Όπως προανέφερα η συνεισφορά του Πολεμικού Μουσείου ήταν τεράστιας σημασίας καθώς οι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι όποιο από τα 5 παιχνίδια της σειράς και να επιλέξουν, θα είναι ιστορικά ακριβές και αληθές ως προς τα γεγονότα τις μάχες και τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτά».

epitrapezia21-4.jpg
«Ο σκοπός είναι μέσω της μοναδικής αυτή σειράς των 5 επιτραπέζιων παιχνιδιών για το 1821, μικροί και μεγάλοι φίλοι των επιτραπέζιων παιχνιδιών να ανακαλύψουν σχεδόν τα πάντα από εκείνη την περίοδο», λέει ο Χρήστος Τζαφόλιας στο Newsbomb.gr

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχουν μια δυναμική μεγάλη, αλλά «γεννήθηκαν» σε μια εποχή που οι οθόνες «βασιλεύουν» και «μαγνητίζουν» τα παιδιά. Ποια είναι τα «προσόντα» τους για να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους παίχτες;

«Η παικτική εμπειρία που σου αφήνουν παίζοντας τα είναι το μεγάλο τους προσόν ώστε να μπορέσουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και των παιδιών που μπορεί να έχουν τελείως διαφορετικά ερεθίσματα. Αμέτρητες ώρες δοκιμών, επαναξιολόγηση συνεχώς των κανόνων παιχνιδιού αλλά και των ίδιων των ερωτήσεων και δραστηριοτήτων αυτών, κατάφεραν να μεγιστοποιηθεί η παικτική εμπειρία. Δεν είναι εύκολο αλλά στο τέλος η ανταμοιβή είναι τεράστια για όλους μας όταν βλέπουμε παιδιά και μεγάλους να διασκεδάζουν παίζοντας μαζί ένα από τα 5 επετειακά επιτραπέζια για το 1821».

Θα υπάρξουν ανάλογα projects στο μέλλον με γνώμονα την ελληνική ιστορία;

«Ήδη έχει ξεκινήσει να διατίθενται στην αγορά 2 σειρές βιβλιοπαιχνιδιών με τίτλο Ελληνική Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία. Ο Μέγας Αλέξανδρος, Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Μάχη των Θερμοπυλών είναι μερικά από τα βιβλιοπαιχνίδια που ήδη κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Χωρίς να μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα ορισμένοι τίτλοι της σειράς Ελληνική Ιστορία επεξεργάζονται από επίσημους φορείς οι οποίοι θα τεκμηριώσουν την ιστορική ακρίβεια των βιβλίων και παιχνιδιών που περιέχονται στην σειρά».