Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: «Πάμε κατά διαόλου με την ακρίβεια - Θα πούμε το αρνί... αρνάκι»

O Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, μίλησε στο Newsbomb.gr για το θέμα της ακρίβειας, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο τα όσα βιώνουν οι καταναλωτές.

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: «Πάμε κατά διαόλου με την ακρίβεια - Θα πούμε το αρνί... αρνάκι»
5'

Την ώρα που η λέξη «απελπισία» δεν είναι ικανή να περιγράψει τα όσα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες στο ζήτημα της ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης προειδοποίησε πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, σχολίασε πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου τόσο στο ρεύμα όσο και στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ τόνισε πως το πασχαλινό τραπέζι θα είναι το πιο ακριβό που έχουν βιώσει οι Έλληνες καταναλωτές.

«Πάμε κατά διαόλου. Τόσο απλά. Έχουμε ξεκινήσει σαν ΙΝΚΑ μια προσπάθεια για συλλογικές αγωγές κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ανεβάζουν παράνομα την ρήτρα αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα να φτάνουν λογαριασμοί στα νοικοκυριά πέρα από κάθε φαντασία. Η δε κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, είπαν πως θα φορολογήσει τα υπερκέρδη. Δηλαδή κατόπιν εορτής πάρθηκε ένα μέτρο, το οποίο φυσικά δεν ελαφρύνει τον καταναλωτή. Και για να μην έχει κανείς αυταπάτες, θα πληρώσουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια, καθώς μάθανε στο μέλι οι εταιρείες και δεν θα διστάσουν να το ξανακάνουν», ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στην ηλεκτρική ενέργεια ο κύριος Λεχουρίτης.

Παράλληλα, σχολίασε και την κατάσταση στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και το πλαφόν που έχει επιβληθεί σε συγκεκριμένα προϊόντα: «Ισχύει πως υπάρχει πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα. Λάδια, άλευρα και ζάχαρη. Αλλά και αυτό το μέτρο είναι μια ανοησία για να σας το πω απλά. Γιατί, αν για παράδειγμα ένα σούπερ μάρκετ έχει πλαφόν στο ηλιέλαιο, δυο μπουκάλια, παίρνει ο καταναλωτής τα δυο μπουκάλια και πηγαίνει σε άλλο και παίρνει άλλα δυο και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τι έχει αγοράσει ο άλλος. Είναι ένα μέτρο ανεφάρμοστο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, τόνισε πως από αυτή την κρίση θα «ανθίσει» η αισχροκέρδεια: «Το κόλπο είναι γνωστό. Μόλις ακούστηκε πρόβλημα στα λάδια, οι αλυσίδες τα αποσύρουν από τα ράφια αμέσως και με τη δικαιολογία της έλλειψης ανεβάζουν τις τιμές. Είναι παρόμοιο το κόλπο όπως συνέβη και στην αρχή της πανδημίας με τα αντισηπτικά. Επίσης μη σας κάνει καμία εντύπωση αν δείτε τη μαύρη αγορά να ανθίζει. Ζάχαρη, άλευρα και ζωοτροφές έχουν ήδη ξεκινήσει τη μαύρη διακίνηση».

Σχετικά με το πασχαλινό τραπέζι και για το τι θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, ο κύριος Λεχουρίτης σχολίασε: «Θα πούμε το αρνί... αρνάκι! Είχα προβλέψει πριν από λίγους μήνες πως θα φτάσει στα 12 ευρώ το κιλό αλλά θα διαψευστώ. Θα το δούμε στα συνοικιακά κρεοπωλεία στα 14 και στα 15 ευρώ. Όταν βλέπουμε το ψωμί να παίρνει μια αύξηση της τάξεως του 1 ευρώ σε λίγες ημέρες, όταν ο βακαλάος που καταναλώνουμε την 25η Μαρτίου κοστίζει 19 ευρώ το κιλό, πως να μιλήσουμε για το αρνί το Πάσχα;».

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης, ο Γιώργος Λεχουρίτης ανέφερε: «Η χώρα μας είναι πίσω από τις εξελίξεις, όπως πάντα. Όταν οι Κινέζοι έκαναν μαζικό άνοιγμα προς τα ελληνικά σιτηρά το καλοκαίρι του 2021 δεν προβληματίστηκε κανείς. Ήρθαν οι Κινέζοι, αγόρασαν αδρά τα σιτηρά και κανείς δεν σκέφτηκε το λόγο που ξαφνικά η Κίνα έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά σιτηρά. Προφανώς κάτι γνώριζαν...».

Τέλος, σχετικά με το πότε προβλέπεται μια αποσυμπίεση στις τιμές, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος: «Δυστυχώς θα φάμε και όλο το 2023. Δεν βλέπω κάποια άμεση αποσυμπίεση στις τιμές άμεσα».

Το ψωμί έγινε απλησίαστο - Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας καταγράφονται οι πιο ψηλές τιμές

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και η παρατεταμένη κακοκαιρία δημιουργούν πονοκέφαλο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, το τραπέζι για το Πάσχα φέτος θα είναι πιο ακριβό λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα.

Οι τιμές σε κρέας, οπωροκηπευτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα, ακόμα και στο ψωμί, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega.

Πάνω από 3 ευρώ η τιμή στο σουβλάκι

Ενδεικτική είναι η τιμή στο σουβλάκι που πριν λίγο καιρό εκτός από γρήγορο φαγητό ήταν και φθηνό. Πλέον τείνει να ξεπεράσει τα τρία ευρώ.

Οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, με αυξήσεις 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις κοντά στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος για ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, βούτυρα, ζάχαρη και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

Ενδεικτικά η τιμή για 1 κιλό ψωμί:

– Πάτρα 2.00€

– Σέρρες 2.40€ (*Από 1.80€ Τον Φεβρουάριο)

– Πύργος Ηλείας 2.40€

– Ναύπακτος 2.40€ (*Από 2€)

– Αμφιλοχία 2.40€

– Μήλος 2.50€

– Ολυμπία 2.60€

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή