ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια - Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει

Ακρίβεια - Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει
ap

Ακρίβεια: Η απειλή μιας μεγάλης επισιτιστικής κρίσης σκιάζει την αγορά - Τι δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης

Οι συνέπειες του πολέμου είναι εμφανείς για τα καλά πλέον στην χώρα μας με το τσουνάμι ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσπαθούν να κρατήσουν γεμάτα τα ράφια τους χωρίς να ανατραπεί η εφοδιαστική τους αλυσίδα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο οι Έλληνες καταναλωτές ανησυχούν για την επάρκεια των τροφίμων αλλά και για τις υψηλές τιμές.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στο Newsbomb.gr, δήλωσε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πλέον είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

«Η κοινωνία στενάζει έξοδα για καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και του σούπερ μάρκετ προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλά νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές. Η ζωή των πολιτών έχει γίνει χρηματιστηριακό είδος, γι αυτό και έχουν χαθεί οι αξίες ζωής για πολλούς Έλληνες. Τα πάντα έχουν μπει στη λογική του κέρδους, με τους μισθούς και τις συντάξεις να βρίσκονται στην απέναντι διότι δεν είναι χρηματιστηριακό είδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης.

Ο ίδιος συνέχισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως, «μας κοροϊδεύουν, ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και αγανάκτηση. Εδώ και δεκαέξι μήνες φωνάζαμε και λέγαμε πάρτε μέτρα διότι η ακρίβεια θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα επιβίωσης όπως και έγινε. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση ξέφυγε και δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσει. Δεν βλέπω κάποια άμεση αποσυμπίεση στις τιμές άμεσα».

Αναφορικά με το πασχαλινό τραπέζι ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ επισήμανε πως θα το δούμε αρνί να φτάνει στα συνοικιακά κρεοπωλεία στα 14 και στα 15 ευρώ το κιλό.

Κλείνοντας ο κ. Λεχουρίτης αναφέρθηκε στους καταναλωτές τονίζοντας πως, «πρέπει να κερδίσουμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας».

Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων και των προϊόντων

Ο πρόεδρος ΚΕΠΕ και καθηγητής Οικονομικών Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αυξήσεις των τιμών και τις ελλείψεις σε προϊόντα. Ο καθηγητής ανέφερε πως τον επόμενο μήνα ίσως τα πράγματα χειροτερέψουν από άποψη πληθωρισμού.

«Από τον Μάιο και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση στις τιμές, εφόσον λήξει ο πόλεμος», είπε ο κ. Λιαργκόβας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, δίχως να διακινδυνέψουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο πήγε καλά από άποψη φορολογικών εσόδων και δεδομένου ότι το κόστος της ακρίβειας το καλύπτει εν μέρει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Σχετικά με την έλλειψη των πρώτων υλών, ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε πως θα υπάρξει και εκεί πίεση ωστόσο ο ίδιος δεν εκτιμά πως η χώρα κινδυνεύει από άποψη επάρκειας στον εφοδιασμό της, διότι έχουμε πολλούς εναλλακτικούς προμηθευτές, αλλά είναι δεδομένο πως θα κοστίσει περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Καύσιμα - Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Οι τιμές ανεβαίνουν και πάλι - Μέχρι πότε θα κρατήσει η κρίση

Σχετικές ειδήσεις