ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα - Εγκληματολόγος Σπυρόπουλος: Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν ασκηθούν διώξεις

Πάτρα - Εγκληματολόγος Σπυρόπουλος: Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν ασκηθούν διώξεις
«Αν υποτεθεί και κυρίως αν αποδειχθεί ότι κάθε θάνατος είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας, τότε θα μιλάμε για τρία εγκλήματα»
Intime News

Τι αναφέρει ο ποινικολόγος-εγκληματολόγος Δρ. Φώτης Σπυρόπουλος για την υπόθεση της Πάτρας

Ο θανάτος των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ο διακεκριμένος ποινικολόγος-εγκληματολόγος Δρ. Φώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος είναι και τακτικός καλεσμένος της Αγγελικής Νικολούλη στο «Φως στο Τούνελ» μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος για την υπόθεση της Πάτρας.

-Αν τελικά αποδειχθεί, στην περίπτωση των τριών θανάτων των κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, θα μιλάμε πράγματι για το έγκλημα του αιώνα;

Αν υποτεθεί και κυρίως αν αποδειχθεί ότι κάθε θάνατος είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας, τότε θα μιλάμε για τρία εγκλήματα. Πάνω σε αυτή τη βάση, αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε είναι τέτοιου είδους περιστατικά δεν θυμάμαι να έχουν καταγραφεί ξανά στα εγκληματολογικά χρονικά στη χώρα μας. Επισημαίνεται, βέβαια, ότι στην παρούσα φάση, εξ όσων γνωρίζουμε από τα ΜΜΕ, δεν υπάρχει καν κατηγορούμενος για κανενός είδους αδίκημα.

-Πόσο ώριμη είναι η ελληνική κοινωνία για ορθή διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών; Και ειδικά τώρα που υπάρχει τόσο μεγάλη «άνθηση» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου ο καθένας καταδικάζει ή αθωώνει κατά το δοκούν;

Οι περιπτώσεις εγκλημάτων με θύματα ανηλίκους πάντα συγκλονίζουν και είναι εύλογο η κοινή γνώμη να εξεγείρεται. Επισημαίνεται, βέβαια, ξανά ότι ο θάνατος των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν ασκηθούν διώξεις από τα αρμόδια όργανα και προφανώς δεν πρέπει σε κανέναν να αρνούμαστε ως κοινωνία να δικαστεί σύννομα, με δίκαιη δίκη και από τον φυσικό του δικαστή ακόμη και για το ειδεχθέστερο έγκλημα. Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων είναι σημαντική, πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με μέτρο και προκειμένου να αποκαλυφθούν υποθέσεις και όχι αφοριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα - Λέων: «H υπόθεση βαίνει στο τέλος της»

Πάτρα: Οι πληροφορίες που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα - Τελική ευθεία για τις μεγάλες αποκαλύψεις

Πάτρα: Οι ουσίες στον οργανισμό της Τζωρτζίνας γράφουν τον «επίλογο» του θρίλερ