ΕΛΛΑΔΑ

Ψαλτοπούλου στο Newsbomb.gr: Ανοδική η τάση στα κρούσματα – Πώς θα αποκτήσουμε ξανά ελευθερία

Ψαλτοπούλου στο Newsbomb.gr: Ανοδική η τάση στα κρούσματα – Πώς θα αποκτήσουμε ξανά ελευθερία
Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξηγεί στο Newsbomb.gr πώς θα πετύχουμε και ελευθερία προσέχοντας με τον κορονοϊό
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξηγεί στο Newsbomb.gr πώς θα πετύχουμε και ελευθερία προσέχοντας με τον κορονοϊό

Η συζήτηση για επιστροφή στο υψηλότερο ποσοστό κανονικότητας για πρώτη φορά μετά στα χρόνια της πανδημίας έχει «φουντώσει» την ίδια ώρα, όμως, που αυξάνονται και τα κρούσματα δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα πώς θα βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στην Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα αυτό.

Αρχικά η κυρία Ψαλτοπούλου αναλύοντας την επιδημιολογική κατάσταση είπε στο Newsbomb.gr ότι «η εικόνα που έχουμε στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές είναι ότι υπάρχει μια ανοδική τάση στα κρούσματα που ευτυχώς συμβαδίζει με μια πτώση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους». Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών «αυτό οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον 2 που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και μπορούν να κολλήσουν άπαντες»

«Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι οι εμβολιασμένοι έχουν μεγάλη προστασία ως προς την βαριά λοίμωξη και τον θάνατο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχουμε, να φοράμε μάσκα, να κάνουμε τεστινγκ, να εμβολιαζόμαστε πλήρως δηλαδή με τρεις δόσεις αναμένοντας ύφεση των επιδημολιογικών δεικτων που όμως δεν έχει έρθει ακόμα» πρόσθεσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Στο ερώτημα, πάντως, αν συντάσσεται με τους επιστήμονες που προειδοποιούν για ένα νέο κύμα κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας απάντησε ότι «ο κορονοϊός δεν μας αφήνει να προβλέψουμε τις θα γίνει σε 2-3 εβδομάδες από τώρα».

Η κυρία Ψαλτοπούλου σημειώνει, επίσης, ότι «ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό το κύμα της πανδημίας είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας ειδικά άνω των 70 ετών ή τα άτομα με άλλες νοσηρότηττες τα οποία είναι και τα πλέον ευάλωτα στη νόσηση από τον κορονοϊό»

«Επομένως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό διότι δεν έχει μπορέσει η επιστήμη να την εξαλείψει και ο εμβολιασμός είναι η μεγαλύτερη προστασία για σοβαρή νόσηση αλλά και για να έχουμε καθημερινή δραστηριότητα σχεδόν όπως είχαμε πριν την έλευση της πανδημίας» πρόσθεσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Ερωτηθείσα από το Newsbomb.gr για το αν τελικά θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής απάντησε ότι «υπάρχει τεράστια κόπωση μετά από 2χρόνια πανδημίας ειδικά τώρα που είναι καλύτερος ο καιρός και έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος μετάδοσης».

«Προσπαθούμε να αποκτήσουμε ξανά την ελευθερία που είχαμε πριν την έλευση του κορονοϊού αλλά στη χώρα μας με 15.000-20.000 κρούσματα συν 50 θανάτου ημερησίως μας υπενθυμίζει καθημερινά ότι ο κορονοϊός παραμένει εδώ» συμπληρώνει η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Δυστυχώς ο κορονοϊός δεν μας αφήνει να προβλέψουμε μελλοντικά τι θα συμβεί και γι’ αυτό πρέπει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με εμβολιασμό. Τα άτομα που έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί έχουν αποκτήσει σούπερ ανοσία αλλά ακόμα ο κορονοϊός καραδοκεί» κατέληξε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Διαβάστε επίσης:

Λινού στο Newsbomb.gr: «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία -Θα αυξηθούν οι θάνατοι το επόμενο διάστημα»