ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Παράθυρο» για κατάργησή του και για εσωτερικούς χώρους

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Παράθυρο» για κατάργησή του και για εσωτερικούς χώρους
«Φουντώνει» η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

«Φουντώνει» η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ένα από τα πλέον κομβικά και σημαντικά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα δεδομένου του γεγονότος ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει και σε πίεση στο ΕΣΥ.

Αρχικά η εικόνα που υπήρχε είναι ότι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα αφορούσε τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης αλλά μια αναφορά του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δημιούργησε άλλα δεδομένα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας είπε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ότι «παραμένει κανονικά, γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται και θα το δούμε και με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα, είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου, είτε από το Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους- και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους- να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης συζήτησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων». Αν το μέτρο της κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού προχωρήσει με αυτον τον τρόπο αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν θα απαιτείται να κάνουν rapid test για να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εστίαση σειρά θα πάρει για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το λιανεμπόριο καθώς αναμένεται και το άνοιγμα του τουρισμού στον οποίο ποντάρει αρκετά η κυβέρνηση για τον τομέα των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για μεγάλη αποκλιμάκωση των μέτρων είναι ειλημμένη, όπως τόνισε ο Θάνος Πλεύρης με μοναδικό ερώτημα αν αυτό θα συμβεί την περίοδο μέχρι το Πάσχα ή την περίοδο μετά το Πάσχα βάσει του σχεδίου που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, την κυρία Αγαπηδάκη, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης «η εικόνα που έχουμε στο ΕΣΥ, τόσο στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων- εικόνα η οποία οφείλεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης που επέφεραν τα μέτρα τα οποία πήραμε και η μετάλλαξη Όμικρον που είναι λιγότερο νοσογόνος- μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, τέλος, και στο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών λέγοντας ότι «όπως και όλα τα μέτρα που θα ανασταλούν, θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά αναστέλλονται με βάση την επιδημιολογική εικόνα και την έλευση του καλοκαιριού».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι θα αλλάξει από τον Απρίλιο και για όλο το καλοκαίρι