ΕΛΛΑΔΑ

Κρεοπώλες στο Newsbomb.gr: Το αρνί έχει πάρει ήδη αύξηση 30%, δεν ξέρουμε πού θα φτάσει το Πάσχα

Κρεοπώλες στο Newsbomb.gr: Το αρνί έχει πάρει ήδη αύξηση 30%, δεν ξέρουμε πού θα φτάσει το Πάσχα
Ήδη οι ανατιμήσεις και στο κρέας είναι χαρακτηριστικές.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Ακρίβεια: Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κρεοπώλες από τις αυξήσεις στις τιμές.

Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις των αυξήσεων, και στην αγορά κρέατος καθώς οι τιμές έχουν έχουν πάρει την ανηφόρα σε όλους τους κλάδους. Συγκεκριμένα, το φαινόμενο όπως λένε κτηνοτρόφοι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση τιμών των σιτηρών κτηνοτροφικής χρήσης. Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη, για την «ακτινογραφία» των αυξήσεων στην αγορά του κρέατος.

«Οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται ήδη στο κρέας. Από σήμερα η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί. Στο αρνί και στο κατσίκι υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες μεταφράζονται σε περίπου 9-11 ευρώ στο αρνί και στο κατσίκι της λιανικής αγοράς σε σχέση με πέρυσι που η τιμή βρισκόταν στα 8-9,50 ευρώ», είπε ο κ. Κεσίδης και συμπλήρωσε: «Η αγοραστική δύναμη έχει πέσει πάνω από το 40%. Ο κόσμος δυσκολεύεται να ψωνίσει με τις αυξήσεις που σημειώνονται».

Ακόμη ένα ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι το αν θα υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα. Ο κ. Κεσσίδης είπε: «Στο τέλος της εβδομάδας θα έχουμε εικόνα για το αν θα υπάρχει επάρκεια. Περιμένουμε να ψωνίσουν οι Ιταλοί και οι καθολικοι για το δικό τους Πάσχα».

Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Η τιμή του αρνιού το Πάσχα θα φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό
Ανατιμήσεις και στο κρέας.Intime / Φωτογραφία Αρχείου

Ένα πρόβλημα που δημιουργείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι φέτος δεν αναμένονται να μπουν στην ελληνική αγορά βουλγάρικα και ρουμάνικα αρνιά τα οποία κρατούσαν χαμηλά το κοστολόγιο. Ο λόγος είναι διότι μετά το εμπάργκο σε σιτηρά που έγινε από την Ουκρανία, τόσο η βουλγάρικη όσο και η ρουμάνικη αγορά θα τα κρατήσουν για εσωτερική κατανάλωση.

Τέλος ο Σάββας Κεσίδης, τόνισε ότι «το Σάββατο του Λαζάρου θα γνωρίζουμε την τελική τιμή για τον οβελία του Πάσχα».

Η τιμή του αρνιού το Πάσχα θα φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι από τις ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κρέατος. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εκτιμά ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με άλλες χρονιές.

Το κόστος στη διατροφική αλυσίδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων και να κρούουν τον «κώδωνα» του κίνδυνου για το μέλλον του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ήδη υποστεί πλήγμα, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Ο ίδιος ανέφερε: «Οι βασικές τροφές που χρησιμοποιούμε (καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι), έχουν σημειώσει αύξηση έως και 70%. Η κατάσταση είναι καταστροφική».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων τόνισε ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος.

Συγκεκριμένα:

•Η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 45 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.
•Η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 40, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
• Η τιμή αγοράς του κριθαριού ανέρχεται στα 43 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.

Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Η τιμή του αρνιού το Πάσχα θα φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό
Οι ζωοτροφές χτυπούν «κόκκινο» βυθίζοντας όλο και περισσότερο τους κτηνοτρόφους στην απόγνωση.Intime / Φωτογραφία Αρχείου

Πεβερέτος: «Καταστρέφεται η κτηνοτροφία»

Επιπροσθέτως, ο κ. Περεβέτος επισήμανε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης για τον κλάδο, τότε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παράγωγη αφού το κέρδος είναι ανύπαρκτο με τις σημερινές τιμές αγοράς ζωοτροφών.

«Σκεφτόμαστε να πουλήσουμε τα ζώα και να φύγουμε από τον κλάδο. «Μπαίνουμε μέσα», καταστρέφεται η κτηνοτροφία», ανέφερε.

«Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κτηνοτρόφοι έχουν πουλήσει ή και θανατώσει τα κοπάδια τους». Αρκετοί κτηνοτρόφοι της Λάρισας σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία, σφάζοντας 5.500 πρόβατα.

Οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά του κρέατος ένα μήνα πριν το Πάσχα είναι ήδη ορατές. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο «δεν γνωρίζουμε ακόμα που θα φτάσει η τιμή του κρέατος και πόσο μπορεί ο κόσμος να τα αγοράσει. Εκτιμώ ότι η τιμή θα κινηθεί απ 13 με 15 ευρω το κιλο. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε διαμορφωμένη εικόνα».

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Η τιμή του αρνιού το Πάσχα θα φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό

Πρόεδρος αρτοποιών Ανατολικής Αττικής: Tο ηλιέλαιο έχει γίνει χρυσάφι - Υπάρχει πρόβλημα, ανησυχούμε

Ακρίβεια: Μέχρι τον Ιούνιο «φωτιά» η τιμή στο ψωμί – Έρχονται νέες αυξήσεις μετά το Πάσχα

Φόβοι για νέες ανατιμήσεις – Το πλαφόν από τα σούπερ μάρκετ, οι έλεγχοι και το ψωμί από «χρυσάφι»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Είδος πολυτελείας το ψωμί - «Χρυσή» η τυρόπιτα, λόγω έλλειψης φέτας

«Αργοσβήνουν» οι φούρνοι της γειτονιάς

Μούσιος στο Newsbomb.gr: «Υπάρχει επάρκεια στα άλευρα - Μέχρι 2,40 θα φτάσει η τιμή του ψωμιού»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι - Την επόμενη εβδομάδα το κιλό θα φτάσει στα 2,60€